Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Σισμανόγλειο Κομοτηνής: 14 οι ασθενείς με Covid-19

Στους 14 έχουν φτάσει οι ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πνευμονολόγος και δ/ντης Ιατρικής Υπηρεσίας του Σισμανόγλειου, Κωνσταντίνος Πατλάκας, αναφέροντας πως, λόγω αποσυμφόρησης του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, η νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού επέστρεψε στα Νοσοκομεία των πρωτευουσών των νομών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Εκείνοι που χρειάζονται ΜΕΘ διασωληνώνονται και γίνεται διακομιδή όπου υπάρχει διαθέσιμη κλίνη στα Νοσοκομεία της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης, ή και αλλού.

Ο κ. Πατλάκας τόνισε πως όσοι νοσηλεύονται δεν είναι εμβολιασμένοι, ενώ ο ίδιος υπογράμμισε πως οι εμβολιασμένοι πολίτες περνούν πιο ήπια τη νόσο. «Θα έλεγα πως προς το παρόν η κατάσταση είναι ελέγξιμη, ωστόσο, είναι ανησυχητική, καθώς οι νέες μολύνσεις και η αύξηση των εισαγωγών στα Νοσοκομεία είναι μια πραγματικότητα. Η επόμενη εβδομάδα θα δείξει προς τα πού θα πάει η κατάσταση, αν θα είναι ελέγξιμη, ή αν θα βιώσουμε εικόνες του δεύτερου κύματος στην περιοχή μας που ήταν επώδυνο. Δυστυχώς το κλείσιμο δεν αποδείχθηκε καλό, καθώς είχαμε την ενδοοικογενειακή διασπορά, η οποία με τη σειρά της δημιούργησε νέες εστίες μόλυνσης», υποστήριξε ο κ. Πατλάκας.

Για το θέμα των εμβολιασμών, κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί λέγοντας πως τα εμβόλια είναι όλα ασφαλή, ενώ οι παρενέργειες εμφανίζονται σε ελάχιστους. «Τα εμβόλια πρέπει να γίνουν, και από ό,τι βλέπω θα γίνει και τρίτη δόση για να καλυφθούν οι μεταλλάξεις. Δεν αποκλείεται το εμβόλιο να επαναλαμβάνεται όπως και αυτό της γρίπης, κάθε χρόνο, γιατί δε φαίνεται να ξεμπλέκουμε τόσο εύκολα με τον κορονοϊό», τόνισε ο κ. Πατλάκας.

Για το θέμα των ελέγχων αυτοδιάγνωσης, είπε πως θα έπρεπε να γίνουν νωρίτερα, και το 60% της επιτυχίας τους είναι πολύτιμο, καθώς εντοπίζει τον ιό προτού διασπαρεί. Άλλωστε, ακόμα και το μοριακό δεν είναι 100% αξιόπιστο, όπως επισήμανε. Σε ό,τι αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματα, παράγουν, όπως είπε, πολύ καλά αποτελέσματα, μπορεί να σώσουν ζωές, και είναι θέμα χρόνου να εγκριθούν και να κυκλοφορήσουν ευρέως.

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη