Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Σολομός με πατατοσαλάτα, ένα αγαπημένο πιάτο!

Ο καιρός έχει ζεστάνει πια, και σας υπόσχομαι πως αυτό το γεύμα θα γίνει το αγαπημένο σας, για το φετινό καλοκαίρι!

Για μένα παραμένει από τα αγαπημένα μου πιάτα και το φτιάχνω πολύ συχνά στο σπίτι μας. Κλασική και σταθερή αξία, ένας καλομαγειρεμένος, ζουμερός σολομός σοτέ, μαζί με μια τέλεια ζεστή πατατοσαλάτα!

Η αλήθεια, άργησα πολύ να το ανεβάσω(κακώς…) γιατί ως συνήθως, πάντα βιάζομαι και δεν έχω χρόνο για φωτογράφιση…

Όμως, επιτέλους οι φωτογραφίες βγήκαν, και ήρθε η ώρα του και η στιγμή να το φτιάξετε και εσείς αυτή την Κυριακή, αλλά και όποια άλλη μέρα θέλετε να φάτε ένα σούπερ γεύμα, υγιεινό, νόστιμο, θρεπτικό και τόσο μα τόσο εύκολο και γρήγορο!

Και το πιο σημαντικό, αρέσει σε όλα τα παιδιά! Σε μικρά αλλά και μεγάλα.

Εγώ θα το φτιάξω και πάλι για το κυριακάτικο τραπέζι, ειδικά για τον μεγάλο μου γιο που έχει «λόξα» με την διατροφή του, είναι ιδιαίτερα απαιτητικός  και πάντα προσέχει τι τρώει…

Ένα ή μάλλον δύο, είναι τα μυστικά εδώ, ένα καλό φιλέτο σολομού και το σωστό ψήσιμο! Λέμε όχι στα παραψημένα και στεγνά ψάρια!

Ακολουθήστε τις οδηγίες και θα φάτε τον καλύτερο σολομό σοτέ. Μαζί με την πατατοσαλάτα αλλά και μια πράσινη σαλάτα θα έχετε το τέλειο γεύμα.

Πάμε…?

Σολομός με πατατοσαλάτα

  • Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας:10 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος:25 λεπτά

Υλικά

για το σολομό

  • 4 φιλέτα σολομού
  • 1κ.σ. βούτυρο κλαριφιέ (κατά προτίμηση)
  • 1κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χυμός ενός λεμονιού
  • Αλάτι
  • πιπέρι

για την πατατοσαλάτα

  • 5 μέτριες  πατάτες
  • 4-5κ.σ.ελαιόλαδο
  • 5-6 αγγουράκια τουρσί σε ροδέλες
  • 4-5 ραπανάκια σε ροδέλες
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
  • 1κ.σ.λιναρόσπορο(προαιρετικά)
  • 2κ.σ.ξύδι λευκό
  • 2κ.σ.μουστάρδα ντιζόν
  • 1κ.σ. μέλι
  • 2κ.σ.νερό
  • 1κ.γ.πάπρικα γλυκιά
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με πιρούνι, για περίπου 25 λεπτά(ανάλογα με το μέγεθος).

Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά, τις ξεφλουδίζουμε, και κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη μουστάρδα, την πάπρικα,το νερό, το μέλι, το λιναρόσπορο, αλάτι και πιπέρι.

Τοποθετούμε σε μια μπασίνα, τις πατάτες, τα αγγουράκια, τα κρεμμυδάκια, τα ραπανάκια και περιχύνουμε με το νρέσινγκ. Ανακατεύουμε καλά.

Αλατίζουμε καλά και από τις 2 πλευρές, τα φιλέτα του σολομού.

Σε ζεστό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο κλαριφιέ(καθαρό διαυγασμένο βούτυρο) αν το χρησιμοποιήσουμε. Προσθέτουμε το σολομό με τη πέτσα προς τα κάτω και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει καλά, για 2 λεπτά περίπου. Τον γυρνάμε με προσοχή από τη άλλη πλευρά και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μεταφέρουμε τα φιλέτα σε ταψί με λαδόκολα ή τοποθετούμε απευθείας το τηγάνι στο φούρνο(αν αυτό είναι εφικτό) στους 150 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι το ψάρι να μαγειρευτεί αλλά να παραμείνει ζουμερό.(ανάλογα με το πάχος 5-10 λεπτά περίπου).

Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιήσουμε το βούτυρο κλαριφιέ(δείτε τον τρόπο εδώ) μπορούμε να προσθέσουμε 1κ.σ. βούτυρο προς το τέλος του μαγειρέματος (για να μην καεί).

Τέλος προσέχουμε, και αναλόγως με το μέγεθος του τηγανιού μας, να βάλουμε τα φιλέτα ανα 2 στο τηγάνι, για να μην πέφτει η θερμοκρασία και αρχίσει να βράζει χωρίς να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε τα φιλέτα αμέσως με την πατατοσαλάτα και μια πράσινη σαλάτα.

Καλή μας όρεξη!

ΠΗΓΗ: loveandspices.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email