Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Σουφλί: Λειτουργήθηκαν στην ερημική εκκλησιά της Κοτρωνιάς κι έδωσαν ζωή στον οικισμό

Με βαθιά συγκίνηση το πρωινό της 17ης Αυγούστου πιστοί έσπευσαν στην Κοτρωνιά του Δήμου Σουφλίου, για να λειτουργηθούν στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κι έδωσαν ζωή στον οικισμό.

Στην Κοτρωνιά δεν κατοικούν, εδώ και πολλά χρόνια, μόνιμοι κάτοικοι, υπάρχουν όμως αρκετοί Κοτρωνιώτες, και όχι μόνο, που αγαπούν τον τόπο αυτό και διατηρούν τις κατοικίες τους εκεί, ώστε τακτικά να βρίσκονται στην περιοχή. Ορισμένοι, μάλιστα, από αυτούς είναι και κάτοικοι του εξωτερικού.

Μια φορά τον χρόνο λειτουργεί και η εκκλησία της, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παναγία μας. Φέτος στον Ιερό Ναό του οικισμού λειτούργησε ο πατέρας Ιωακείμ Βαλιδάκης, εφημέριος της γειτονικής ενορίας της Δαδιάς, ο οποίος φροντίζει επιμελώς την ερημική εκκλησία, ανάβοντας τα καντήλια της και θυμιατίζοντας τις εικόνες της.

Μετά το πέρας της λειτουργίας έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο ανακαινισμένο μνημείο Ηρώων του χωριού.

Στον φετινό ετήσιο εκκλησιασμό στην Κοτρωνιά παρέστη και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σουφλίου Δημήτρης Δαρούσης , οποίος σε ανάρτησή του επεσήμανε:

” Με ιδιαίτερο συμβολισμό η σημερινή επίσκεψη στον οικισμό Κοτρωνιάς του Δήμου Σουφλίου.

Ευχαριστώ θερμά τους Κοτρωνιώτες για την πρόσκληση, για τη φιλοξενία αλλά και τη συνεργασία που δείχνουν για την λύση των προβλημάτων του χωριού”.

Η Κοτρωνιά

Η Κοτρωνιά βρίσκεται σε απόσταση 56,5 χλμ. ΒΑ. της Αλεξανδρούπολης και 23 Δ.- ΝΔ. από το Σουφλί, στα δυτικά όρια του προστατευόμενου Εθνικού Πάρκου του Δάσους της Δαδιάς.

Η Κοτρωνιά πριν την απελευθέρωση και την ανταλλαγή πληθυσμών κατοικείτο από τουρκικές και βουλγαρικές οικογένειες (περίπου 350 άτομα). Το 1922 εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από το χωριό Σουργάς της Ανατολικής Ρωμυλίας (Θράκης). Την περίοδο του εμφυλίου πολέμου πολλοί κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν στο Σουφλί και έκτοτε σε συνδυασμό με τη μετανάστευση που ακολούθησε άρχισε να ερημώνει.

Η Κοτρωνιά είναι χτισμένη σε ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία της Ελλάδας, μια περιοχή όπου η φύση περιβάλλει πλήθη άγριας ζωής, κυρίως της ορνιθοπανίδας. Αν και η Δαδιά είναι το χωριό από το οποίο ξεκινούν οι εξορμήσεις και οι περιηγήσεις στο Δάσος, αξίζει κανείς να περάσει από την Κοτρωνιά  και να δει από κοντά πώς είναι στην πραγματικότητα η ζωή στη φύση, ακόμα και τον 21ο αιώνα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη