“Με κίνδυνο να διαλυθεί απειλείται ο παλαιότερος Αμπελουργικός Συνεταιρισμός στη χώρα που εδρεύει στο Σουφλί εάν δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα από την Πολιτεία”. Αυτό επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο ταμίας του Συνεταιρισμού Σουφλίου Χρήστος Παπατσαρούχας επισημαίνοντας ότι εδώ και μέρες σε συνάντηση που είχε με βουλευτή του νομού, του έθεσε το πρόβλημα και περιμένει τις δικές του παρεμβάσεις.
Η ρύθμιση όπως αναφέρει έχει να κάνει με την λειτουργία πολλών αμβυκών με ένα ΑΦΜ. Σήμερα υπάρχει διάταγμα που το απαγορεύει αυτό σε ιδιωτικά και Συνεταιριστικά αποστακτήρια, αναγκάζοντας τα δεύτερα να εκδώσουν τόσα ΑΦΜ όσα και οι άμβυκες τους ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν.
Όπως τόνισε ο κ. Παπατσαρούχας, «Αυτό το διάταγμα μας δεσμεύει. Εμείς έχουμε 182 μέλη θα πρέπει στο διάστημα που μας ορίζουν να τους εξυπηρετήσουμε. Εμείς έχουμε έξι αμβυκες αναγκαστήκαμε μνα τους διαμελίσουμε και να τους δώσουμε σε ονόματα Συνεταίρων. Όμως αυτό βγαίνει εις βάρος τους γιατί φαίνεται επιχειρηματική δράση και τζίρος στο όνομα τους. Ο νομοθέτης δεν προέβλεψε ότι υπάρχουν και κάποιοι συνεταιρισμοί που λειτουργούν προς όφελος των παραγωγών κάτι που σήμερα δεν ισχύει. Την στιγμή που δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με το ΑΦΜ του Συνεταιρισμού τότε ποιος ο λόγος να υπάρχουμε».
Το ζήτημα προέκυψε τα τελευταία 2-3 χρόνια και αφορά τον παλαιότερο και ιστορικότερο Αμπελουργικό Συνεταιρισμό στην χώρα από το 1890 επι Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τότε που το Σουφλί έκανε εξαγωγή μούστου και κρασιών στην Γαλλία γι’ αυτό και η παρουσία Γαλλικού Προξενείου στην περιοχή για χρόνια.
Έτσι όπως είναι η σήμερα η κατάσταση ο Συνεταιρισμός θα διαλυθεί μαζί και το όφελος των Συνεταιριστών. Η ρύθμιση αυτή όπως επισημαίνεται αφορά μόνο 4 Συνεταιριστιμούς στην Ελλάδα. Του Σουφλίου, του Τυρνάβου, της Λήμνου και μια ομάδας παραγωγών στην Μάνη Έβρου.
«Το έχουμε θίξει πρώτοι εμείς το κράτος δεν πρόκειται να ζημιωθεί διότι πάλι είμαστε τυπικοί στην απόδοση του φόρου σε αυτό απλά την στιγμή που δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με το ΑΦΜ του Συνεταιρισμού τότε ποιος ο λόγος ν υπάρχουν Αμπελουργικοί Συνεταιρισμοί», καταλήγει ο κ. Παπατσαρούχας.
ΠΗΓΗ: ΕΡΑ Ορεστιάδας