Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Στα μέσα του 2024 ο δεύτερος σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Κωστής Σιφναίος, Διευθυντής της Gastrade, του ομίλου Κοπελούζου, ανακοίνωσε για τον τερματικό σταθμό FSRU της Αλεξανδρούπολης ότι το καράβι θα εγκατασταθεί στο λιμάνι το Νοέμβριο του 2023. Για το δεύτερο τερματικό που σχεδιάζεται, ανέφερε ότι η ιδέα είναι να διπλασιαστεί η ποσότητα με ορίζοντα υλοποίησης τα μέσα του 2024.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στόχος θα πρέπει να είναι να ανοίξει ο διάδρομος για την ενίσχυση των διασυνδέσεων φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη στα επόμενα δύο χρόνια. «Να ανοίξουμε τον διάδρομο και πιο βόρεια, για να μπορούμε να εφοδιάζουμε και την Ουκρανία», είπε.

«Η πιθανότητα διακοπής φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι μπροστά μας», συμπλήρωσε. Το φυσικό αέριο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή πηγή στην Ευρώπη (24%) και συνεπώς για να μπορέσει η Ευρώπη να επιτύχει την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο (που αντιπροσωπεύει το 40% της παραγωγής της Ευρώπης, θα χρειαστεί και το φυσικό αέριο αλλά και τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διαθέτει. Συνεπώς, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στην δια-συνδεσιμότητα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης για την μεταφορά φυσικού αερίου».

Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αρκετές επενδύσεις πόρων σε υποδομές φυσικού αερίου, ενώ ανέφερε ότι ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης μπορεί να καλύψει το 10% των 50 δισεκατομμυρίων κυβικών που χρειάζεται η Ευρώπη σε φυσικό αέριο, δηλαδή μπορεί να καλύψει έως το τέλος του 2023 περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Γνώμη

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email