Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Στα τέλη Απριλίου και με την παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη τα εγκαίνια της πλωτής μονάδας FSRU στην Αλεξανδρούπολη για την εμπορική της λειτουργία

Στην ανάπτυξη και τον ρόλο του FSRU της Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε ο Κωστής Σιφναίος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Gastrade, μιλώντας σε πάνελ του 5ου Power & Gas Forum.

“Ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο έργο για το οποίο είμαστε περήφανοι. Το 2010 που ξεκίνησε ήταν ένα όραμα συνυφασμένο με τις γεωπολιτικές προκλήσεις και την εξάρτηση από μια μοναδική πηγή εφοδιασμού. Το 2022 λάβαμε την τελική επενδυτική απόφαση και χρειάστηκαν 2 χρόνια για να φτάσουμε στο σήμερα, που έχει ολοκληρωθεί το έργο”, σημείωσε αρχικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Σιφναίος, με το πρώτο φορτίο από την ΔΕΠΑ έχουν πραγματοποιηθεί οι δοκιμές λειτουργίας, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι δοκιμές για επαναεριοποίηση που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν 2 εβδομάδες. Έτσι, στις 12 Απριλίου θα ολοκληρωθεί όλη δοκιμαστική λειτουργία και στις 30 Απριλίου πρόκειται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες την σημαντική μέρα της εμπορικής λειτουργίας της πλωτής υποδομής παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου θα παραστεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός μεγάλο έργου που βάζει την Αλεξανδρούπολη στην νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αυτές αναμένεται να είναι, όπως αναφέρουν πηγές, ποσότητες από φορτίο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, οι οποίες εν μέρει αξιοποιούνται για τη φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας του μηχανολογικού εξοπλισμού της πλωτής μονάδας. Οι υπόλοιπες θα διατεθούν σε πελάτες της ελληνικής επιχείρησης που βρίσκονται εκτός συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Gastrade επιδιώκει να προσελκύσει ως χρήστες του πρώτου ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου (ΑΣΦΑ) εταιρείες από τον λεγόμενο κάθετο άξονα μεταφοράς φυσικού αερίου, δηλαδή από τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και σε επόμενη φάση ακόμα και από την Ουκρανία. Στον κάθετο άξονα σημειωτέον συμμετέχουν επίσης οι χώρες της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας. Οι Διαχειριστές των συστημάτων αερίου των προαναφερόμενων κρατών θα προχωρήσουν στις αναγκαίες εργασίες για την αναβάθμιση των συστημάτων τους ώστε επί της ουσίας να χτίσουν έναν ενιαίο μεγάλο αγωγό, ο οποίος θα επιτρέψει τη μεταφορά φυσικού αερίου από τον Νότο μέχρι τον Βορρά. Η πύλη εισόδου φυσικού αερίου για τις αγορές αυτές θα είναι το FSRU Αλεξανδρούπολης.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη