Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Στα φόρτε του το ντόπιο αρνί με υψηλή ζήτηση, περιορισμένα τα εισαγόμενα

Αυστηροποίηση των ελέγχων για αποφυγή ελληνοποιήσεων ζητούν οι κτηνοτρόφοι – συνεστήθη ομάδα εργασίας στο ΥπΑΑΤ.

Φουντώνει η ζήτηση για το ντόπιο αρνάκι, όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα. Όλα τα δεδομένα είναι φέτος μετά από χρόνια, υπέρ των παραγωγών, οι οποίοι θα καρπωθούν ικανοποιητικές τιμές, σε μια δύσκολη για τους ίδιους συγκυρία, λόγω των τσουχτερών τιμών των ζωοοτροφών.

Όπως αναφέρει ο Σάκης Λουκμακιάς, αιγοπροβατοτρόφος από την Ξάνθη, η ζήτηση για αρνιά είναι εντυπωσιακή, η τιμή παραγωγού στην Ξάνθη για το αρνάκι είναι τώρα στα 4,30 ζων βάρος, ενώ στην Κομοτηνή έπιασε και τα 4,5 ευρώ ζων βάρος. Όπως εξηγεί ο ίδιος ένα αρνί ζωντανό με βάρος 20 κιλά, έχει απόδοση 60% σε κρέας, δηλαδή σφαγμένο είναι 12 κιλά. Με τιμή 4,30 ως ζων βάρος πιάνει 86 ευρώ, οπότε κάθε κιλό σφάγιου ισοδυναμεί με μια τιμή στα 7,20 ευρώ το κιλό περίπου.

Ακριβά και περιορισμένα τα αμνοερίφια των Βαλκανίων

Σύμφωνα με τον κ. Λουκμακιά, στα θετικά είναι ότι στην Ρουμανία και σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες (π.χ. Βουλγαρία) οι τιμές σε ζων βάρος αρνιού είναι πλέον στα 3,5 ευρώ, δηλαδή ψηλά για τα δεδομένα των χωρών αυτών, με αποτέλεσμα να μην συμφέρει τους εδώ εισαγωγείς, να φέρουν από κει αρνιά. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα κοπάδια εδώ είναι μειωμένα, λόγω της αύξησης των ζωοτροφών, ότι η Σαουδική Αραβία τράβηξε μεγάλες ποσότητες από τα Βαλκάνια, αλλά και η Ιταλία επίσης με το Καθολικό Πάσχα, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους εμπόρους εδώ, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τα συμβόλαιά τους και χτυπάνε ψηλά τις τιμές. Ο κ. Λουκμακιάς εκτιμά πως οι τιμές παραγωγού θα ανέλθουν κι άλλο τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο, η κατάσταση στην αγορά είναι και αποτέλεσμα των αποτελεσματικών ελέγχων.

Στα 6,5 – 7 ευρώ ανά κιλό κυμαίνεται σήμερα η τιμή παραγωγού για το ντόπιο αρνί. Η τιμή αυτή αφορά ζώα των 8-10 κιλών βάρος, μας λέει από την πλευρά του και ο κ. Άγγελος Τσιαρτσιαφλής, πρόεδρος στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Γαλάτιστας. Τα μικρότερα αρνιά είναι 1 ευρώ κάτω περίπου, συμπληρώνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει έλλειψη σε αρνιά λόγω των υψηλών τιμών των ζωοτροφών, αλλά και γιατί με το Καθολικό Πάσχα, που ήταν πολύ νωρίς, έφυγαν πάρα πολλά αρνιά από Ελλάδα.

Ισχυρή η ζήτηση και στην Κρήτη, έχουν αποτέλεσμα οι έλεγχοι στα σύνορα λένε οι παραγωγοί

Ο Γιάννης Μπρόκος είναι αιγοπροβατοτρόφος από την περιοχή Κριτσά Λασηθίου. Όπως μας υπογραμμίζει, οι τιμές παραγωγού στα αρνάκια ξεκίνησαν από τα 5 ευρώ το σφάγιο το κιλό και σήμερα, πλέον, η τιμή αυτή έχει ανέλθει στα επίπεδα των 5,70 – 5,80 ευρώ το κιλό, η ζήτηση είναι πολύ έντονη από τους εμπόρους, ενώ και τα κατσικάκια πληρώνονται σήμερα στα 6 ευρώ το κιλό. Οι τιμές αυτές, προσθέτει ο κ. Μπρόκος, είναι εν μέρει ικανοποιητικές για τον κτηνοτρόφο, πλην όμως κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι καλό θα είναι να πάρει κι άλλο πάνω η τιμή, αν σκεφτεί κανείς το τσουχτερό κόστος για τη διατροφή των αιγοπροβάτων λόγω ζωοτροφών. Ο κ. Μπρόκος θεωρεί ότι το καλό κλίμα στην αγορά και η αύξηση των τιμών, είναι αποτέλεσμα της μειωμένης διαθεσιμότητας των κτηνοτροφικών μονάδων αφενός, αλλά και των στοιχειωδών πλέον ελέγχων που γίνονται στα σύνορα και τις οποίες είχε επιβάλλει ο πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης.

Εκτεταμένους ελέγχους υπόσχεται και φέτος το ΥπΑΑΤ

Ομάδα Εργασίας για το συντονισμό των ελέγχων στα εισαγόμενα αμνοερίφια, αλλά και τα αυγά την περίοδο του Πάσχα, προκειμένου να αποφευχθούν οι ελληνοποιήσεις συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού.

Στην ομάδα μετέχουν στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών.

Η απόφαση προβλέπει την διενέργεια συστηματικών ελέγχων στα εισαγόμενα, ζώντα και σφάγια, αμνοερίφια τόσο στις πύλες εισόδου στη βόρεια συνοριογραμμή της χώρας μας, από το Νομό Έβρου έως το Νομό Φλώρινας (Νέος Καύκασος, Εύζωνοι, Ορμένιο, Νυμφαίο, Προμαχώνας, Εξοχή, Κυπρίνος), όσο και καθ’ όλη την «διαδρομή» τους εντός της επικράτειας (εθνικό οδικό και παράπλευρο οδικό δίκτυο) μέχρι και τον τελικό παραλήπτη (κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, σφαγεία, αγορές, κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες κρέατος).

πηγή agrotypos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη