Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές επαναφέρουν το ζήτημα στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων για την κυβέρνηση, όπως διεφάνη και από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη όπου υπήρξε εκ των βασικών θεμάτων τόσο στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όσο και στην συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Η συνεργασία της Τουρκίας θεωρείται άλλωστε απαραίτητη για τον περιορισμό των ροών και η ανάγκη για συνεργασία των δύο χωρών αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν όπου επισημαίνεται πως οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος , αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση».
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στη Νέα Υόρκη, όπου ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, φέρουν κοντά το ενδεχόμενο συμφωνίας των δύο χωρών για το μεταναστευτικό, πιθανότατα στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα συνεδριάσει στις 7 Δεκεμβρίου στην Θεσσαλονίκη.
Ως πλαίσιο για μία τέτοια συμφωνία προσδιορίζεται η αντιμετώπιση από την γειτονική χώρα των δικτύων διακινητών που δρουν στο δικό της έδαφος, η αύξηση των επιστροφών από την χώρα μας, ενώ δίνεται έμφαση και στην επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ του Λιμενικού των δύο χωρών.
Από την άλλη, η επιδίωξη καλύτερης συνεργασίας από πλευράς Τουρκίας είναι πιθανό να συνδυαστεί με αυξημένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την Άγκυρα για την διαχείριση του μεταναστευτικού.
Οι επαφές θα συνεχιστούν και μεταξύ των αρμόδιων υπουργών των δύο χωρών. Οι κύριοι Καιρίδης και Yerlikaya συμφώνησαν και από την πλευρά τους ότι απαιτείται καλύτερη συνεργασία και εντατικοποίηση της μεταξύ τους συμφωνίας και στη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι σαφές, «είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την καταπολέμηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών».
Το μεταναστευτικό αναμένεται να είναι σήμερα και στο επίκεντρο συνάντησης σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί και στην ατζέντα της μηνιαίας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στην ομιλία του στον ΟΗΕ το χαρακτήρισε ως την δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας.
Μιλώντας χθες στο Bloomberg, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις βραχυπρόθεσμες λύσεις που μπορεί να δοθούν σε δύο κατευθύνσεις, όπως είπε:
«Να είμαστε αμείλικτοι όσον αφορά την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών που επωφελούνται από απελπισμένους ανθρώπους τους οποίους επιβιβάζουν σε βάρκες που σαφώς δεν είναι αξιόπλοες και ταυτόχρονα να εξισορροπήσουμε αυτή την προσέγγιση προσφέροντας νόμιμες οδούς μετανάστευσης, σε όσους μπορούν να έρθουν στην Ευρώπη και μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν στην οικονομική μας ανάπτυξη.
Σε ότι αφορά την χώρα μας και τις ελλείψεις προσωπικού σε τομείς όπως ο αγροτικός, ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα θέλει να συνάψει διμερείς συμφωνίες ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έρθουν “με τους δικούς μας όρους και να έρθουν με ασφάλεια».
Οι διεργασίες εξελίσσονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με φόντο και την έξαρση του προβλήματος στην Ιταλία.
Στις 28 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, με συμμετοχή της Επιτρόπου της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, όπου θα συζητηθεί η πορεία των εν εξελίξει νομοθετικών συζητήσεων για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της ΕΕ για το άσυλο και η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης-συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με εξωτερικούς εταίρους για τη διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων
Τον μεταναστευτικό θα είναι ψηλά στην ατζέντα και της Συνόδου των ηγετών του EUMED 9, την ερχόμενη εβδομάδα στην Βαλέτα.
ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr