Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Στην τελική ευθεία το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ στο ΔΠΘ: Φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακές κατοικίες, νέα κεντρική βιβλιοθήκη, ερευνητικό κέντρο

Στην τελική ευθεία το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ στο ΔΠΘ: Φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακές κατοικίες, νέα κεντρική βιβλιοθήκη, ερευνητικό κέντρο και διάφορα άλλα κτίρια

Η 15η Οκτωβρίου ορίστηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ως η ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών για τον διαγωνισμό του μεγάλου κτιριακού έργου μέσω ΣΔΙΤ. Μετά από σχεδόν 4,5 χρόνια, ο διαγωνισμός φτάνει επιτέλους στην τελική του φάση.

Στο μεγάλο κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συμμετέχουν πέντε σχημάτων: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ, Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Το έργο έχει τίτλο «Υλοποίηση έργου φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών του Δ.Π.Θ. με Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)». Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 107,3 εκατ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ 133,05 εκατ. ευρώ).

Πρόκειται για ένα μεγάλο σύμπλεγμα κτιριακών έργων που περιλαμβάνει: φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακές κατοικίες, μία νέα κεντρική βιβλιοθήκη, ένα ερευνητικό κέντρο και διάφορα άλλα κτίρια. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος είχε πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου 2020.

Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε σε 360 μήνες. Η διαδικασία ανάθεσης γίνεται με 2 φάσεις: Την Α’ φάση και Β`Ι φάση που ολοκληρώθηκε με τον ανταγωνιστικό διάλογο. Τελικό στάδιο είναι το Β.ΙΙ όπου θα έχουμε την υποβολή των προσφορών.

Που θα γίνουν τα έργα ΣΔΙΤ

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι επεκτείνεται σε 4 πόλεις, γεγονός που απαιτεί την ταυτόχρονη ανάπτυξη υποδομών σε διαφορετικές τοποθεσίες. Το αντικείμενο του μεγάλου αυτού κτιριακού έργου μέσω ΣΔΙΤ περιλαμβάνει αναλυτικά τις υποδομές που θα δημιουργηθούν σε κάθε πόλη:

Αλεξανδρούπολη: 4 κτίρια φοιτητικών εστιών (12.194,34 τ.μ. για 350 άτομα), ένας χώρος σίτισης φοιτητών (3.776,75 τ.μ. για 1500 άτομα) και πανεπιστημιακές κατοικίες (12 χώροι τουλάχιστον 4 ατόμων, 1.440,00 τ.μ.).

Κομοτηνή: 2 κτίρια φοιτητικών εστιών (9.667,36 τ.μ. εσωτερική επιφάνεια και 3.551,8 τ.μ. υπαίθριοι χώροι για 350 άτομα), ένας χώρος σίτισης φοιτητών (6.000 τ.μ. για 2.500 φοιτητές), ένας ξενώνας φιλοξενίας (660 τ.μ. για 28 άτομα), πανεπιστημιακές κατοικίες (24 κατοικίες με τμήματα των 4 κατοικιών, 2.880 τ.μ.). Επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή μιας νέας Κεντρικής Βιβλιοθήκης/Αναγνωστήριο– Πολύ λειτουργική Εγκατάσταση εκδηλώσεων (1 κεντρικό κτίριο που θα συστεγάζει τη βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και διάφορους χώρους εκδηλώσεων, 6.000 τ.μ., 17.000 τ.μ. συνολικό εμβαδόν χώρων).

Ξάνθη: Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας (1 κεντρικό κτίριο με εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα 10.000 τ.μ., και 5.000 τ.μ. υπαίθριοι χώροι).

Σημαντική η προστιθέμενη αξία του έργου

Ένα έργο αυτού του μεγέθους στη Θράκη θα έχει σημαντική επίδραση στην τοπική οικονομία. Οι κατασκευαστικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα σε τρεις πόλεις θα δώσουν ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για πολλές τοπικές επιχειρήσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο κτιριακό έργο μέσω ΣΔΙΤ στη Θράκη εδώ και πολλά χρόνια.

Το έργο θα επιλύσει κρίσιμα ζητήματα, όπως η στέγαση φοιτητών και καθηγητών, η δημιουργία μιας πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης που θα λειτουργεί ως πολυ-λειτουργικός χώρος, ενώ το ερευνητικό κέντρο θα ενισχύσει τη δραστηριότητα στον τομέα της έρευνας του Πανεπιστημίου, προσελκύοντας εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Το έργο, διάρκειας 360 μηνών (για κατασκευή και λειτουργία-συντήρηση) μετά τη λήξη της σύμβασης θα επιστρέψει το έργο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση. Οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται από το Πανεπιστήμιο με καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας.

Πηγή: Foititikanea.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη