Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Στη Λήμνο το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Χάρυ Τρούμαν» (photo – video)

Την ώρα που ο Ρωσικός στρατός πολιορκεί το Κίεβο, ισοπεδώνει το Χάρκοβο και εισβάλει στη Μαριούπολη και ενώ ο στόλος της Μόσχας έχει προχωρήσει σε ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας τόσο από τη Μαύρη Θάλασσα όσο και από τη Θάλασσα Αζόφ, ο «ψυχρός» πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχει μεταφερθεί εκατοντάδες μίλια μακριά στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα στην περιοχή του Αη Στράτη στην Λήμνο κινείται το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Χάρυ Τρούμαν».

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας, όπου τα F-18 και τα F-35 που μεταφέρει κάνουν εναέρια περιπολία για παν ενδεχόμενο.

Σημειώνεται πως από σήμερα και έως τις 20 Μαρτίου υπάρχει ενεργοποιημένο πεδίο βολής στο Μυρτώο Πέλαγος, όπου τα F-18 του «Χάρι Τρούμαν» θα ασκούνται σε βολές.

Ποιο είναι το αεροπλανοφόρο

Το αεροπλανοφόρο έχει εκτόπισμα 103.000 τόνων, αναπτύσσει ταχύτητα 30 κόμβων και κινείται με ισχύ που δίνουν οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες του. Το μήκος του αγγίζει τα 333 μέτρα, το πλάτος του τα 78, ενώ το ύψος του φτάνει τα 74 μέτρα. Η έκταση του καταστρώματός του ξεπερνά τα 4,5 στρέμματα. 

Το «Harry S. Truman» είναι πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz και φέρει το όνομα του 33ου προέδρου των ΗΠΑ. Καθελκύστηκε το 1996 και εντάχθηκε στο αμερικανικό ναυτικό το 1998. 

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έχει δυνατότητα παραμονής σε αυτό 90 μαχητικών αεροσκαφών και διαθέτει 2.500 καμπίνες με δυνατότητα παραμονής 6.500 ατόμων. Ακόμα, διαθέτει τηλεοπτικό σταθμό, γυμναστήρια, μουσείο, ταχυδρομείο. 

ΠΗΓΗ: in.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη