Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Στις αγορές της Τουρκίας, Έλληνες και Βούλγαροι για ψώνια, ακόμα και για… ακίνητα

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ έχουν κάνει ελκυστικές τις τιμές όλων των ειδών στις αγορές στη γειτονική χώρα ακόμα και στην κτηματαγορά.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα στην πόλη της Αδριανούπολης αλλά και στην Κεσάνη, Βούλγαροι αλλά και Ελληνες από τις μεθοριακές περιοχές, εκδράμουν κατά κύματα για να κάνουν τις αγορές τους ακόμα και σε απλά καθημερινά καταναλωτικά είδη, ή για να κάνουν διακοπές τα σαββατοκύριακα ακόμα και για να αγοράσουν ακίνητα!

«Ας πούμε, τους πουλούσαμε δύο ή τρία σπίτια το χρόνο στο παρελθόν, τώρα αγοράζουν 10 σπίτια», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Serhat Çeker, επικεφαλής της Ένωσης Συμβούλων Ακινήτων της Αδριανούπολης. Οσοι έχουν διπλή υπηκοότητα δεν έχουν πρόβλημα να κάνουν οποιαδήποτε αγορά ακινήτου. «Η γραφειοκρατία περιπλέκει την κατάσταση για όσους δεν έχουν διπλή υπηκοότητα», πρόσθεσε. «Κάποιοι από την Ελλάδα το βλέπουν αυτό ως μια επενδυτική ευκαιρία. Αγοράζουν πέντε ή έξι διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου και τα μισθώνουν» είπε. Ο Erhan Koç, σύμβουλος ακινήτων, αναμένει ότι οι πωλήσεις κατοικιών σε Βούλγαρους και Έλληνες πολίτες θα συνεχίσουν να αυξάνονται ενώ προσθέτει ότι περισσότερες από τις μισές εξοχικές κατοικίες στον κόλπο Saros έχουν ήδη νοικιαστεί από Έλληνες και Βούλγαρους πολίτες.

Ψώνια μέχρι και τις παραμονές των Χριστουγέννων

Χαμός έγινε το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων στην αγορά της Αδριανούπολης κυρίως από εκδρομείς από τη Βουλγαρία. Χιλιάδες άνθρωποι από τη Βουλγαρία συνέρρευσαν στην Αδριανούπολη το Σαββατοκύριακο για τα ψώνια της παραμονής των Χριστουγέννων με τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν μεγάλες ουρές στη συνοριακή πύλη Kapıkule.

«Δεν υπάρχουν κενά δωμάτια στα ξενοδοχεία στην Αδριανούπολη μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς… Τα ξενοδοχεία στην επαρχία έχουν συνολικά 2.500 κλίνες… και όλα τα δωμάτια είναι κρατημένα από Βούλγαρους», δήλωσε ο Gökhan Balta, επικεφαλής του τοπικού τμήματος της Ένωσης Ξενοδόχων Τουρκίας. Οι Βούλγαροι επισκέφθηκαν τα εμπορικά κέντρα, τα σούπερ μάρκετ και τις ανοιχτές αγορές για να αγοράσουν κάθε είδους αγαθά.

Αλλά και επισκέπτες από την Ελλάδα βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην αγορά της Αδριανούπολης για να κάνουν τα ψώνια τους για τα Χριστούγεννα σε πολύ χαμηλές τιμές. To κύμα των καταναλωτών από την Ελλάδα δεν ανέκαμψαν ούτε τα πιο αυστηρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για το υποχρεωτικό PCR τέστ στο οποίο θα ήταν υποοχρεωμένοι να υποβληθούν κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Η ντρίπλα των Τούρκων

Οι Τούρκοι για να παρακάμψουν το «σκόπελο» και να βοηθήσουν τους καταναλωτές να επισκέπτονται την αγορά της Κεσάνης ίδρυσαν μια ιδιωτική μονάδα δοκιμών PCR που υπάγεται στο Κρατικό Νοσοκομείο Κεσάνης. Όπως δήλωσε ο Γκιουρτζάν Κιλίτς, πρόεδρος της Περιφέρειας του κόμματος ΑΚP, με αυτό τον τρόπο συνέβαλαν στην ενίσχυση της οικονομίας των τοπικών εμπόρων. «Έχουμε ιδρύσει μια μονλαδα στο κρατικό μας νοσοκομείο, για τους πολίτες από τους οποίους η Ελλάδα τέστ PCR κατά την επιστροφή τους. Οι καλεσμένοι μας εδώ θα κάνουν τέστ PCR. Προσφέρουμε εδώ μια ευκολία για τους πολίτες που έρχονται από την Ελλάδα, για να προμηθευτούν PCR τέστ κατά την επιστροφή τους» είπε.

Έτσι πολύ απλά τα τουριστικά λεωφορεία πριν φτάσουν στην αγορά της πόλης, περνούν από το νοσοκομείο, οι Ελληνες καταναλωτές κάνουν το τεστ και στη συνέχεια πηγαίνουν στην αγορά. Όταν τελειώσουν τα ψώνια τους, κατά την επιστροφή τους, παίρνουν και τα αποτελέσματα των τεστ και ανεβαίνουν στα λεωφορεία για την Ελλάδα.

Οικονομικοί αιμοδότες

Χαρακτηριστικό του πόσο σημαντική είναι η οικονομική συνεισφορά των Ελλήνων και Βούλγαρων καταναλωτών μόνο στην αγορά της Αδριανούπολης είναι τα στοιχεία των ίδιων των τουρκικών φορέων. Σύμφωνα με τις τοπικές τουριστικές αρχές, το 2019 την Ανδριανούπολη επισκέφθηκαν  2,7 εκ. Βούλγαροι πολίτες και 900.000 Έλληνες πολίτες. Οπως είχε δηλώσει τότε ο Ο Ρετζέπ Ζιπκινκούρτ, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αδριανούπολης, οι τουρίστες από Βουλγαρία και Ελλάδα, το 2019 άφησαν στην αγορά της πόλης 270.000.000 ευρώ!

Πηγή: makthes.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email