Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Στοιχεία για τους ελέγχους στο μέλι έδωσε ο Κελέτσης στη βουλή – Τα «όπλα» κατά της νοθείας και των ελληνοποιήσεων μελιού

Η πολιτεία έχει πλέον στα «χέρια» της ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων» και της νοθείας στο μέλι. Όπως ανέφερε, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης, μιλώντας στη Βουλή, βασική προϋπόθεση για την επιτυχία στον έλεγχο και την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων είναι η πλήρης ψηφιακή αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού και η διασύνδεσή της με το Εθνικό Μητρώο.

«Έχει ήδη δημιουργηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα και το ηλεκτρονικό μητρώο παραγωγών, σε συνδυασμό με την ατομική ψηφιακή μελισσοκομική ταυτότητα, παρέχεται η τεχνική δυνατότητα για τη συστηματική εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς μελιού. Έχουμε, λοιπόν, στα χέρια μας ένα λειτουργικό καθοριστικό εργαλείο για τη δημιουργία μηχανισμών ιχνηλασιμότητας και την τήρηση και την καταγραφή του ισοζυγίου παραγωγής», είπε ο κύριος Κελέτσης και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι το υπουργείο προετοιμάζει σχέδιο νόμου για τους ελέγχους στα τρόφιμα, μεταξύ αυτών και το μέλι.

Ο υφυπουργός ανέφερε, ότι ο τομέας της μελισσοκομίας έχει ενταχθεί στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027 με ειδικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενων τομεακών παρεμβάσεων και μάλιστα είναι συγχρηματοδοτούμενες κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο προϋπολογισμός για τα τομεακά προγράμματα της μελισσοκομίας 2023-2027 ανέρχεται συνολικά στα 61.626.450 ευρώ, δηλαδή 12.325.000, περίπου ευρώ ετησίως.

Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της μελισσοκομίας είναι βέβαια το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων και το πρόβλημα της «νοθείας» του μελιού. Ήδη τα τελευταία χρόνια έχει γίνει προσπάθεια με αυστηροποίηση των διατάξεων που εισήχθησαν. Βασική, όμως, προϋπόθεση για την επιτυχία στον έλεγχο και την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων, όπως εξήγησε ο κύριος Κελέτσης, είναι η πλήρης ψηφιακή αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού και η διασύνδεσή της με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, ο βασικός ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου είναι ο ΕΦΕΤ. Όπως είπε ο κύριος Κελέτσης, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ οι έλεγχοι, από το 2019 μέχρι το 2023 που έχουμε στοιχεία, ήταν εκατόν ογδόντα ένας σε εγκαταστάσεις μελιού. Βρέθηκαν είκοσι τρεις περιπτώσεις για τις οποίες υπήρξε παραβατικότητα και εισήγηση επιβολής προστίμου ως εξής, δώδεκα είχαν παραπλανητική επισήμανση ή διαφήμιση, τέσσερις ανεπαρκή ή μη εφαρμογή της νομοθεσίας και ένας χωρίς καταχώριση. Επιπλέον είχαμε τετρακόσιους ελέγχους σε εγκαταστάσεις συσκευασίας επιχειρήσεων χονδρικής και λιανικής, όπου παρατηρήθηκαν σαράντα πέντε μη συμμορφώσεις και παραπλάνηση και έξι σε νοθεία.

Από την πλευρά της ΑΑΔΕ επίσης γίνεται έλεγχος για το ίδιο χρονικό διάστημα, από το 2019 ως το 2023. Πάρθηκαν από την ΑΑΔΕ, δηλαδή από το Χημείο του κράτους, οκτακόσια οκτώ δείγματα, εκ των οποίων εκατόν ενενήντα επτά ήταν μη συμμορφούμενα γενικά προς την ισχύουσα νομοθεσία και τριάντα μία περιπτώσεις, δηλαδή ένα ποσοστό 3,8%, χαρακτηρίστηκαν ως νοθευμένα λόγω της παρουσίας εξωγενών σακχάρων. Στις αντίστοιχες περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα σχετικά πρόστιμα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη