Και πράγματι οι χαμηλοί τόνοι κρατήθηκαν και ο Τούρκος πρόεδρος επέστρεψε στην πατρίδα του, χωρίς παρατράγουδα και χωρίς να θυμίζει σε τίποτα αυτή του η επίσκεψη στην χώρα μας, τα όσα είχαν γίνει και κυρίως ειπωθεί το 2017. Όλα ήταν “καλοκουρδισμένα”, όλοι ήξεραν τι να πουν και μέχρι που να πάνε την συζήτηση, τίποτα δεν ξέφυγε και όλα τηρήθηκαν κατά γράμμα στην συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το προϊον αυτής της επικοινωνίας, υπό αυτή την συνθήκη που εξελίχτηκε, θα το δουμε μελλοντικά και κατά πόσο θα κεφαλοποιηθεί αυτή η “επίθεση” αγάπης που δείχνει η τουρκική πλευρά.
Αξίζει όμως, να σταθούμε σε δύο γεγονότα. Πρώτον, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης “διόρθωσε” σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Ερντογάν περί “τουρκικής μειονότητας” στην Θράκη, αναφέροντας τι ακριβώς συμβαίνει με βάση την συνθήκη της Λωζάνης και ότι η κυβέρνηση εργαζόταν και θα εξακολουθεί να εργάζεται προς την κατεύθυνση, η Θράκη να αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν –και αγωνιζόμαστε πάντα να διασφαλίζουμε στην πράξη– ίσες ευκαιρίες.
Και δεύτερον, μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος θέλοντας να κρατήσει αυτήν την “νηνεμία” των τελευταίων 10 μηνών, να μην πραγματοποίησε επίσκεψη στην Θράκη, ωστόσο από τον τελευταίο του σταθμο στο κτίριο της τουρκικής πρεσβείας στο κέντρο της Αθήνας, έστειλε τα μηνύματά του σε μία κίνηση γεμάτους συμβολισμούς.Έχει σημασία να υπογραμμίσουμε ποιους είδε από κοντά! Με το που βγήκε από το θηριώδες αυτοκίνητο του, στην είσοδο της πρεσβευτικής κατοικίας, τον περίμεναν κάποιοι από τους καλεσμένους που του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.
Στην τουρκική πρεσβεία ο Ερντογάν συναντήθηκε με μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης και της «Άτυπης Μειονοτικής Συμβουλευτικής Επιτροπής». Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και οι δυο ψευτομουφτήδες, Μουσταφά Τράμπα της Ξάνθης και Εμπρα Σερίφ της Κομοτηνής, επίσης τον υποδέχτηκαν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές της Θράκης “Νέας Αριστεράς”, Φερχάτ Οζγκιούρ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.
Στην πρεσβεία όμως, τον περίμενε και η οικογένεια του Σαδίκ Αχμέτ, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1995 και η τουρκική πλευρά τον αποκαλεί «αείμνηστο ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης». Σε αυτήν την συνάντηση κανείς θα πρέπει να σταθεί, βλέποντας την μεγάλη εικόνα και τι μπορεί να βρίσκεται πίσω απ’ αυτήν, καθώς θα ήταν χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, που θα μας απασχολήσει και θα το βρούμε μπροστά μας στις ευρωεκλογές και αφορά στην Θράκη. Το 2019 το κόμμα ΚΙΕΦ, το μειονοτικό κόμμα ισότητας, ειρήνης και φιλίας με επικεφαλής την κυρία Ασάφογλου, η οποία αυτοαποκαλέιται Τουρκάλα και τους μουσουλμάνους στο θρήσκευμα Έλληνες πολίτες της Θράκης, Τούρκους, κατέβηκε στις εκλογές ως ανεξάρτητη και με τις “ευλογίες” της “αντίπερας όχθης”.
Το ΚΙΕΦ στις ευρωεκλογές 2019 βρέθηκε μπροστά με ποσοστά της τάξεως του 37,45% στην Ροδόπη, αφήνοντας πίσω του τη ΝΔ, που έφτασε το 20,48%, ενώ στην Ξάνθη ήταν τρίτο με 19,18%. Τότε όλοι μιλούσαν για μια επικίνδυνη εξέλιξη καθώς, το αποτέλεσμα αυτό σχετιζόταν με τη δράση του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Ιδρυτής του ΚΙΕΦ ήταν ο Αχμέτ Σαδίκ. Συνεπώς καθόλου τυχαία αυτή η συνάντηση…