Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Στον Δορίσκο αρχαιολόγοι ερευνητές από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και Πανεπιστήμια της Γερμανίας

Αρχαιολόγοι ερευνητές από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών καθώς και από τα Πανεπιστήμια του Κιέλου και της Κολωνίας πραγματοποιούν αυτές τις μέρες έρευνες στον αρχαιολογικό χώρο του Δορίσκου και της ευρύτερης περιοχής.

Με ανακοίνωσή τους μάλιστα, η Τοπική Κοινότητα Δορίσκου και όλοι οι κάτοικοί της εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τους ανθρώπους αυτούς που, με υψηλή επιστημονική κατάρτιση και αφοσίωση, εργάζονται για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής τους, εξαίρουν τη σπουδαία και ανεκτίμητη συνεισφορά τους κι επισημαίνουν ότι η πολύτιμη βοήθειά τους είναι καθοριστική για την ανάδειξη και τη διατήρηση της ιστορικής μας κληρονομιάς.

Δεν παραλείπουν μάλιστα να ευχαριστήσουν την κα Χρύσα Καραδήμα και την κα Δόμνα Τερζοπούλου, οι οποίες με ζήλο και σταθερή υποστήριξη στέκονται δίπλα τους, ενισχύοντας κάθε προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για τη συμβολή του στην υλοποίηση αυτών των σημαντικών δράσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχαίος Δορίσκος, αποτελεί θέση ιδιαίτερα αξιόλογη αρχαιολογικά.

Πρόκειται για τα ερείπια μιας πλούσιας πολιτείας, του Δορίσκου, με ένα μεγάλο πανίσχυρο τείχος, με δικό της νόμισμα και με σημαντική οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη, όπως αποδεικνύεται από τα νομίσματα της Αίνου, της Σαμοθράκης, της Μαρώνειας, του Φιλίππου, του Αλεξάνδρου και του Λυσίμαχου που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές. Τον ίδρυσαν και πρωτοκατοίκησαν οι Αρχαίοι Θράκες και τον κατέκτησαν οι Πέρσες, οι Αθηναίοι, οι Μακεδόνες. Φιλοξένησε τους Πέρσες βασιλιάδες  Δαρείο και Ξέρξη, αλλά και τον Φίλιππο και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Τώρα στο ύψωμα του Δορίσκου, υπάρχουν κατάλοιπα από το αρχαίο τείχος, τύμβοι, συλημένοι τάφοι και βρίσκονται συχνά όστρακα αγγείων και αρχαία νομίσματα. Ανάμεσα σε αυτά και χάλκινο νόμισμα με το οκτάκτινο αστέρι της Βεργίνας. 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη