Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Στο δάσος της Δαδιάς, η φύση κάνει τη δουλειά της και η προσπάθεια των ανθρώπων που το προστατεύουν, συνεχίζεται για να το “ανατάξουν”…

Μπορεί, η περσινή καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο να μην αποτελεί απλά μία κακή ανάμνηση για το πάρκο της Δαδιάς, αλλά να έχει αφήσει μέχρι και φέτος τα σημάδια της στη γη και στα ζώα που ζούσαν εκεί, ωστόσο οι άνθρωποι που έχουν την έννοια του αναζητούν τρόπους να διασφαλίσουν τη ζωή με όποιον τρόπο μπορούν και φαίνεται πως τα πρώτα σημαντικά βήματα να έχουν γίνει…

«Η φύση προχωράει μόνη της, όμως αυτό που εμείς προσπαθούμε και είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή, είναι να κρατήσουμε τους πληθυσμούς των πουλιών εδώ γιατί άμα αναγκαστούν να φύγουν, είναι πάρα πολύ δύσκολο μετά να τα φέρει κάποιος πίσω. Το στοίχημα είναι να τα κρατήσουμε εδώ μέχρι να ανακάμψει το οικοσύστημα, έτσι ώστε να μη χρειάζονται μετά τη δική μας υποστήριξη» λέει η Σύλβια Ζακκάκ, βιολόγος και Προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς.

Μετά τις καταστροφικές φωτιές και την αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης Σουφλίου, ο έλεγχος που έκανε τον Σεπτέμβριο της προηγούμενης χρονιάς ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων έδειξε πως το 58% του δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είχε καταστραφεί, ωστόσο πάνω από 50% των πυρήνων του δάσους έμεινε άκαυτο.

Τότε, υπήρχαν φωνές που έλεγαν πως ο πληθυσμός από μαυρόγυπες, ασπροπάρηδες, αλλά και όρνεα που φώλιαζαν στο δάσος και αναπαράγονταν είτε έχουν καεί είτε έχουν φύγει και δεν θα επανέλθουν.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. διεξήγαγε έλεγχο τότε στην περιοχή και στη συνέχεια αποτύπωσε σε χάρτη την έκταση και τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς. Αξιοποίησε, μάλιστα, εξειδικευμένο εργαλείο για τη λήψη δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης, πραγματοποιώντας, παράλληλα, επιτόπια επαλήθευση. Με τον ίδιο τρόπο κατέγραψε και τη σταδιακή πορεία αποκατάστασης του οικοσυστήματος της περιοχής, ενώ σημαντική κίνηση για τον οργανισμό ήταν η δική του παρέμβαση ώστε να βοηθήσει τους μαυρόγυπες και άλλα αρπακτικά πουλιά που έρχονται κάθε χρόνο στη Δαδιά για να κάνουν τις φωλιές τους.

Σύμφωνα με την κυρία Ζακκάκ, τελικά η φετινή άνοιξη βρήκε όλο τον πληθυσμό του μαυρόγυπα να φωλιάζει κανονικά. Είτε σε καμένα δέντρα, είτε σε ζωντανά τα πουλιά έκαναν τις φωλιές τους και πέταξαν ήδη τα μικρά τους. Τα μεταναστευτικά πουλιά ήρθαν και έφτιαξαν κι αυτά τις δικές τους φωλιές, βγήκαν οι νεοσσούς και από αυτά και όλα φαίνεται να πήραν πάλι μία κανονική ροή για το δάσος, παρά τις πληγές που μπορεί να δημιούργησε πέρυσι η φωτιά.

«Με μία επιφύλαξη ωστόσο για το μέλλον» αναφέρει η Προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, εξηγώντας πως «Τα πουλιά αυτά μπορούν να πάνε και στα καμένα δέντρα για να κάνουν φωλιές. Τα καμένα δέντρα όμως, τα επόμενα χρόνια σταδιακά θα αρχίσουν να σαπίζουν και να πέφτουν. Οπότε αυτό που εμείς προσπαθούμε να κάνουμε είναι σιγά σιγά να φτιάξουμε με τεχνητό τρόπο εναλλακτικές λύσεις έτσι ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για τις φωλιές τους, είτε να διαμορφώσουμε νεαρότερα δέντρα ώστε να γίνουν κατάλληλα για φωλιά, είτε με εντελώς τεχνητές κατασκευές»

«Η εικόνα που έχουμε από τη φετινή χρονιά στον Έβρο ήταν ότι η επαγρύπνηση ήταν τεράστια από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι περιπολίες ήταν πολύ συχνές από όλους μας. Όσοι διαθέταμε δυνάμεις, ήμασταν έξω και περιπολούσαμε. Εστίες θα υπάρχουν πάντα ειδικά το καλοκαίρι, ο σκοπός είναι να προλάβεις να τις αντιμετωπίσεις και εδώ συνέβη αυτό. Στον Έβρο αυτό λειτούργησε πάρα πολύ καλά φέτος. Σταδιακά θα κάνουμε κι άλλες κατασκευές και θα δοκιμάσουμε και διαφορετικές προσεγγίσεις».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη