Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Στο «κυνήγι» της πανώλης των χοίρων ρίχτηκαν οι κυνηγοί

Συνολικά 3 εστίες αφρικανικής πανώλης σε οικόσιτους χοίρους και 214 σε αγριόχοιρους έχουν καταγραφεί από τις αρχές του έτους κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και συγκεκριμένα στις περιοχές Σμόλιαν, Κίρτζαλι και Χάσκοβο.

Τα παραπάνω δήλωσε ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο Παναγιώτης Χαλβατζής, πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής, μεταφέροντας την ανησυχία των κυνηγών της περιοχής. Το φαινόμενο παρακολουθείται όχι μόνο από τις βουλγαρικές αρχές αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ιογενής νόσος η οποία προσβάλλει τα οικόσιτα γουρούνια, τα αγριογούρουνα καθώς και άλλα μέλη της οικογένειας των συϊδών. Προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει πολύ υψηλή θνητότητα, ενώ δεν προκαλεί νόσο στους ανθρώπους.

«Έχει ζητηθεί ο άμεσος συντονισμός των ενεργειών μεταξύ των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και των Κυνηγετικών Συλλόγων συλλόγους, ώστε να μπορέσουμε να προστατέψουμε την άγρια πανίδα αλλά και να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, τα οικόσιτα ζώα και την οικονομία», γνωστοποίησε ο Παναγιώτης Χαλβατζής. Ειδικά όσον αφορά στους αγριόχοιρους το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί 21 νέες εστίες σε απόσταση περίπου 10 χλμ από τα ελληνικά σύνορα, «οπότε έχουμε επιστήσει την προσοχή των μελών μας, όλων των κυνηγετικών συλλόγων, είμαστε σε μία διαδικασία ανεύρεσης δειγμάτων ώστε να ακολουθηθούν όλα τα πρωτόκολλα στην περίπτωση που θα έχουμε κάτι και στην περιοχή μας».

«Ελπίζουμε να μην έχουμε κάτι, παρόλα αυτά πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και έτοιμοι να αντιδράσουμε» διαμήνυσε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής.

Κινητοποιήσεις κυνηγών στον Έβρο
Στο μεταξύ, αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση των αρμόδιων Υπουργείων να απαγορεύσουν το κυνήγι σε μεγάλο τμήμα του Έβρου με συνέπεια οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι του γειτονικού νομού να προχωρούν σε συλλαλητήριο. Δράσεις με στόχο άρση των απαγορεύσεων έχει αναλάβει και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής κάνοντας επαφές με αρμόδιους φορείς, όπως έκανε γνωστό ο Παναγιώτης Χαλβατζής.

«Μην ξεχνάμε πάντα ότι οι κυνηγητικές οργανώσεις και οι κυνηγοί είναι αυτοί που εισφέρουν τον οβολό τους στο Πράσινο Ταμείο, ώστε αυτό να μπορεί να κάνει δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούνται και κάποιες δράσεις οργανώσεων», κατέληξε.

Πηγή: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη