Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Στο ΚΥΤ της Κω μεταφέρθηκαν 375 από τους διασωθέντες πρόσφυγες στο Αιγαίο

Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η μεταφορά 375 πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επέβαιναν σε πλοίο με τουρκική σημαία που έπλεε επί μέρες σε διεθνή ύδατα, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω.

Νωρίτερα, μια επιβαίνουσα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες λόγω αδιαθεσίας. Παράλληλα έξι επιβαίνοντες έχουν κρατηθεί για ανάκριση.

Στο ΚΥΤ Κω, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε οικίσκους και προχωρά η διαδικασία καταγραφής βουλήσεως ασύλου και μετά θα παραμείνουν σε καραντίνα για ένα χρονικό διάστημα. Επισημαίνεται ότι η παραμονή στο ΚΥΤ της Κω θα είναι προσωρινή, καθώς πρόκειται για μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερη περίπτωση.

Έχοντας αποπλεύσει πριν πέντε ημέρες από τα παράλια της Τουρκίας, το φορτηγό πλοίο -που φέρει τουρκική σημαία- και είχε ως προορισμό την Ιταλία, εξέπεμψε σήμα κινδύνου το πρωί της Πέμπτης κατόπιν μηχανικού προβλήματος που είχε, με αποτέλεσμα να πλέει ακυβέρνητο και να παρασύρεται νότια της Ιεράπετρας.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:

«Η Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι και προστατεύει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και παρέχει προστασία, τη στιγμή που άλλοι αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους. Θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό του ΚΥΤ που εργάστηκε άοκνα κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Στο διπλωματικό πεδίο, κατόπιν της αρχικής άρνησης της Τουρκίας να δεχθεί να επιστρέψει σε λιμάνι της το φορτηγό πλοίο, η Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποστείλει και δεύτερο αίτημα προς τις τουρκικές αρχές, ενόσω παράλληλα παραμένει σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και την Frontex.

Εγκαλώντας την Τουρκία για τη στάση της, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε ότι η Άγκυρα «για μία ακόμη φορά αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην ΕΕ».

«Δεν δέχτηκε την επιστροφή πλοίου τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι, προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή. Η Ελλάδα αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων συνδυάζεται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ανθρώπινο δράμα

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβαινόντων σε επικοινωνία τους με την οργάνωση Aegean Boat Report, η οποία έκανε και την πρώτη αναφορά για μηχανική βλάβη του πλοίου ενόσω παρασυρόταν ανοιχτά της Κρήτης, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο πλοίο κατάγονται από το Αφγανιστάν.

«Όλοι εδώ είμαστε από το Αφγανιστάν, είμαστε όλοι άνθρωποι, ο κόσμος πρέπει να μας βοηθήσει, σας παρακαλούμε βοηθήστε μας» αναφέρει ένας εκ των επιβαινόντων σύμφωνα με οπτικοακουστικό υλικό που έχει αναρτήσει η οργάνωση.

Η Aegean Boat Report αναφέρει, επικαλούμενη μαρτυρίες επιβαινόντων, ότι οι συνθήκες στο πλοίο είναι δραματικές, με τους πρόσφυγες που ξεκίνησαν από την Τουρκία να μην διαθέτουν τρόφιμα και νερό έως ότου συνδράμει το Λιμενικό.

Ορισμένοι από τους επιβαίνοντες είναι άρρωστοι και κάποιοι λιποθύμησαν, ενώ δεν είναι γνωστό εάν μεταξύ τους βρίσκονται παιδιά.

Πηγή: cnn.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email