Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025

Στο “μικροσκόπιο” των επιστημόνων η ανάδειξη της Θράκης σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών

Στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων και των ειδικών επί των μεταφορών και των υποδομών βρέθηκε η Θράκη, τόσο κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα “Συνδυασμένες Μεταφορές: Καινοτομία στο σχεδιασμό, στη διοίκηση, στην επιχειρηματικότητα και την λήψη αποφάσεων“, όσο και αρκετό διάστημα πριν, μέσα από την εκπόνηση επιστημονικής έρευνας, με πρωτοβουλία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πάνω από 50 νέοι επιστήμονες, εδώ και δύο μήνες, στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων του πανεπιστημίου, ανιχνεύουν και αποτυπώνουν τα δεδομένα γύρω από τις προοπτικές της περιοχής, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Στόχος είναι να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι δυνατότητες, ώστε η Εγνατία Οδός, ο σιδηρόδρομος, το λιμάνι και το αεροδρόμιο να μην αποτελούν μόνο ‘στα χαρτιά’ πλεονεκτήματα για την περιοχή μας, αλλά να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για την οικονομική της ανάπτυξη στην πράξη.

Δημήτρης Δημητρίου: «Ήδη, έχουμε αναπτύξει ερευνητικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πάνω από 30 ερευνητές»

Το συνέδριο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Δημητρίου, αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος οικονομικών επιστημών του ΔΠΘ, περιλάμβανε τετραήμερες ερευνητικές εκδηλώσεις που κορυφώθηκαν την Πέμπτη. «Η παρουσία των ομιλητών, οι προσκεκλημένοι μας, οι άνθρωποι που τοποθετήθηκαν μέχρι τώρα, αλλά και αυτοί που έπονται στη συνέχεια, δείχνουν τη διεθνή ακτινοβολία που έχουν οι ερευνητικές μας δραστηριότητες,  αλλά επιπρόσθετα αναδεικνύουν το ρόλο της Αλεξανδρούπολης ως έναν κόμβο συνδυασμένων μεταφορών. Ήδη, έχουμε αναπτύξει ερευνητικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πάνω από 30 ερευνητές, που δουλεύουν στο χώρο αναφοράς μας, εδώ στη Θράκη και αποκτούμε διεθνή χαρακτήρα, ο οποίος σήμερα αναδεικνύεται και παρουσιάζεται με αχνές γραμμές στις δραστηριότητες του συνεδρίου μας. Οι προσκεκλημένοι που παρακολουθούν διαδικτυακά είναι σχεδόν 500, ενώ οι ομιλητές αυτές τις 4 μέρες πάνω από 150 άτομα. Αυτό δηλώνει το ισχυρό ενδιαφέρον και ευχαριστούμε θερμά όλους τους υποστηρικτές, τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, την ΠΕ Έβρου, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου. Η Αλεξανδρούπολη δείχνει τόσο φιλόξενη  και ερευνητικά θερμή για τα επόμενα που έρχονται, τα οποία είναι δυναμικά».

Ευάγγελος Δρυμπέτας: «Η Θράκη μια εξαιρετική μελέτη περίπτωσης για συνδυασμένες μεταφορές»

Ο Ευάγγελος Δρυμπέτας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών επιστημών του ΔΠΘ σημείωσε από την πλευρά του: «Είναι μία σημαντική στιγμή για την εξωστρέφεια του τμήματος. Εμείς στη Θράκη, ξέρετε, έχουμε μία διαφορετική οπτική από τη συνηθισμένη. Συνήθως μιλάμε για μία περιφέρεια στην άκρη της Ελλάδος. Η δική μας λογική είναι ότι είναι μία περιφέρεια στο κέντρο των Βαλκανίων και νομίζω ότι έτσι πρέπει, σιγά σιγά, να τη βλέπουμε. Αυτό το συνέδριο που έχει σχέση με τις συνδυασμένες μεταφορές, είναι κατ’ εξοχήν εφαρμογή αυτής ακριβώς της λογικής. Η Θράκη με σιδηροδρομικό, οδικό, ναυτικό και αεροπορικό δίκτυο είναι μια εξαιρετική μελέτη περίπτωσης για συνδυασμένες μεταφορές, όπου αυτές  έχουν εξαιρετικό ρόλο να παίξουν στην ανάπτυξη όλης της περιφέρειας, της αγαπημένης μας περιφέρειας. Είναι η δική μας περιφέρεια, του Δημοκρίτειου κι αυτή ακριβώς θέλουμε να αναπτύξουμε, στη θέση που της ανήκει».

Φώτης Μάρης: «Το πανεπιστήμιο καταλύτης συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα»

Ο Φώτης Μάρης, αντιπρύτανης οικονομικών ΔΠΘ σημείωσε πως μέσα από αυτό το συνέδριο και το ερευνητικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη, «το πανεπιστήμιο  κάνει πράξη αυτό που θέλει η ελληνική κοινωνία:  γίνεται καταλύτης συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Με “ομπρέλα” την ακαδημαϊκή κοινότητα μας με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Δημητρίου διοργανώνει ένα ιδιαίτερα σημαντικό συνέδριο. Στη χρονική στιγμή που σήμερα η Αλεξανδρούπολη, σε ένα άλλο σημείο του πλανήτη, μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη. Είμαστε έτοιμοι, ενεργοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία και  ξεκινώντας πριν από μερικούς μήνες δύο σημαντικά ερευνητικά προγράμματα της περιφερειακής αριστείας,  με νέους επιστήμονες, πάνω από 50 στον αριθμό, ώστε να υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτή. Σαν σταθερός παράγοντας ανάπτυξης το ΔΠΘ θα συνεχίσει σε αυτή την πορεία αναδεικνύοντας στην περίπτωση μας την Αλεξανδρούπολη, τόσο σαν συνεδριακό κόμβο, πέραν του ενεργειακού κόμβου αλλά και του κόμβου συνδυασμένων μεταφορών».

Χριστόδουλος Τοψίδης: «Ήρθε η ώρα οι συνδυασμένες μεταφορές να είναι σε προτεραιότητα»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης τόνισε πως «ήρθε η ώρα οι συνδυασμένες μεταφορές να είναι σε προτεραιότητα και ο νομός Έβρου να  αναδείξει αυτό το πλεονέκτημα». Όπως σημείωσε, «οι επιχειρήσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις μεταφορές, καθώς είναι ένα κόστος το οποίο έχει μεγάλη συμμετοχή στο τελικό προϊόν. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αναδείξει ότι ο Έβρος και η Αλεξανδρούπολη είναι απομακρυσμένες περιοχές, ζητάμε πάντοτε  επιδότηση του κόστους μεταφοράς, γιατί έχουμε μόνο μία δίοδο μεταφοράς, το οδικό δίκτυο,  δεν υπάρχει εμπορική αμαξοστοιχία, εμπορικά ο λιμένας είναι συνδεδεμένος με άλλα κέντρα, έτσι λοιπόν περιμένουμε τα αποτελέσματα από την έρευνα του συνεδρίου, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό το προϊόν της περιοχής μας».

Αθανάσιος Τσώνης: «Μπαίνουμε  εκ νέου σε μία διαδικασία ζύμωσης και επανεκκίνησης, μέσα από νέα επιστημονικά δεδομένα»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αθανάσιος Τσώνης επισήμανε πως είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι «μπαίνουμε  εκ νέου σε μία διαδικασία ζύμωσης και επανεκκίνησης, μέσα από νέα επιστημονικά δεδομένα, μέσα από μελέτες, οι οποίες θα μας βοηθήσουν κι εμάς να εργαστούμε όλοι  μαζί σε έναν κοινό στόχο ανάπτυξης των μεταφορών και των υποδομών, οι οποίες από τη θέση τη δική μου, ως Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, είναι πολύ σημαντικές και σημαντικός μοχλός τουριστικής ανάπτυξης. Ειδικότερα για την ΑΜΘ που είναι περιοχή που γειτνιάζει με τα Βαλκάνια, με ένα μεγάλο όγκο τουριστών, είναι πολύ σημαντικό να έχει ένα συγκεκριμένο και αναπτυγμένο οδικό δίκτυο, αλλά και οι αερομεταφορές και τα σιδηροδρομικά δίκτυα, ώστε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερο κόσμο».

Στέλιος Ζαντανίδης: «Η  νέα χρονιά θα έχει προοπτική για τα τσάρτερς στην Αλεξανδρούπολη»

Από την πλευρά του,  ο αερολιμενάρχης του «Δημόκριτος» Στέλιος  Ζαντανίδης σημείωσε πως αναφορικά με το πρόβλημα της αποθήκης καυσίμων, ανακοινώθηκε από τον διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ότι είμαστε κοντά στη λύση του αεροπορικού καυσίμου, με τη δημιουργία αεροπορικού πάρκου για το οποίο, όπως είπε, είμαστε στη φάση της αδειοδότησης. «Δεν θέλω να πω μεγάλες κουβέντες, αλλά νομίζω ότι η  νέα χρονιά θα έχει προοπτική για τα τσάρτερς στην Αλεξανδρούπολη, γιατί ακριβώς θα έχει jet A1». Σημείωσε ακόμη πως εξελίξεις θετικές θα υπάρξουν άμεσα και για την ολοκλήρωση του πύργου ελέγχου και τη μόνωση του αεροσταθμού.

Πηγή: paratiritis-news.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email