Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Στρατός Ξηράς: Αντίστροφη μέτρηση για τα πρώτα M1117 – «Τείχος» τεθωρακισμένων σε Έβρο και νησιά (+videos)

Μεθοδικά και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προχωρούν στο υπουργείο Άμυνας και στην ΓΔΑΕΕ τα εξοπλιστικά προγράμματα που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την αποτρεπτική ισχύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ήδη η χώρα μας έχει παραγγείλει 24 πανίσχυρα μαχητικά Rafale 4.5 γενιάς, με τα πρώτα τέσσερα μάλιστα, δύο διθέσια και δύο μονοθέσια, να έχουν ήδη βάλει το εθνόσημο στα φτερά, ενώ μέχρι τέλος του έτους ακόμα δύο μονοθέσιες «ριπές» θα έχουν ντυθεί στα γαλανόλευκα.

Παράλληλα, επίσης στη Γαλλία και στα ναυπηγεία της Naval Group κατασκευάζονται οι δύο πρώτες ελληνικές φρεγάτες Belh@rra, οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν στη χώρα μας το 2025, ενώ την ίδια ώρα σε Αθήνα και Παρίσι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση των συμβάσεων. Την ίδια ώρα το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζει και νέο «χτύπημα» με απόκτηση 4 κορβετών, με τους Ιταλούς, τους Ολλανδούς και τους Γάλλους να έχουν καταθέσει αξιόλογες προτάσεις που εξετάζονται από την ηγεσία του ΓΕΝ.

Όπως έχουμε τονίσει, η στρατιωτική ηγεσία στο ελληνικό «Πεντάγωνο» έχει μάτια και αυτιά ορθάνοιχτά, όχι μόνο για καινούργια οπλικά συστήματα, αλλά και για μεταχειρισμένα που μπορούν να δώσουν λύσεις σε τομείς που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες.

Ο Στρατός Ξηράς, διαθέτει ήδη υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέα «έξυπνα» όπλα προηγμένης τεχνολογίας, για αναβάθμιση των παλαιών και φυσικά για «ευκαιρίες» που μπορεί να προκύψουν από μεταχειρισμένα όπλα άλλων χωρών. Μεταξύ αυτών και τα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα Μ1117, τα οποία η στρατιωτική έβαλε στο… μάτι αμέσως μετά την κρίση στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, όταν και προέκυψαν αυξημένες ανάγκες επιτήρησης και φύλαξης των συνόρων.

Με ταχύτατες ενέργειες το ΓΕΣ «κλείδωσε» την απόκτηση 1.200 Μ1117 από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού, με Έλληνες αξιωματικούς μάλιστα να έχουν μεταβεί σε Γερμανία και ΗΠΑ όπου βρίσκονται τα αμερικανικά τεθωρακισμένα και να έχουν περάσει ήδη από εξονυχιστικό έλεγχο τα οχήματα, τον εξοπλισμό και τις δυνατότητές τους.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, κλιμάκιο Ελλήνων αξιωματικών μετέβη στο Kaiserslautern αυτή την εβδομάδα για να συμμετάσχει σε δοκιμές εξοικείωσης και να λάβουν την πρώτη εκπαίδευση πάνω στα M1117.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα τεθωρακισμένα οχήματα θα φτάσουν στη χώρα μας πριν το τέλος του έτους, ενώ το σύνολο των τεθωρακισμένων θα φτάσει σταδιακά στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Στόχος είναι να τοποθετηθούν σε μονάδες του Έβρου και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Τι θα προσφέρουν τα M1117 στον Στρατό Ξηράς

Στο Γενικό Επιτελείο Στρατού εκφράζουν την πεποίθηση ότι τα M1117 λόγω της ταχύτητας τους και της ευελιξίας θα έχουν μεγάλη επιχειρησιακή αξία, ιδιαίτερα στον Έβρο και στα νησιά όπου μπορούν να πραγματοποιούν αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης.

Το M-1117 ζυγίζει 13,4 τόνους και έχει μήκος 6 μέτρα, πλάτος 2,6 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα. Το όχημα κινείται από έναν πετρελαιοκινητήρα Cummins 8,3 λίτρων που αποδίδει 260 ίππους η μέγιστη ταχύτητα του αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα περίπου και η αυτονομία του ξεπερνά τα 650 χιλιόμετρα.

Μπορεί να μεταφέρει πέντε άτομα, ενώ ο οπλισμός που έφερε όταν κινούνταν για τον αμερικανικό στρατό περιελάβανε ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων Mk.19 των 40 χιλιοστών.

Τα Guardian διαθέτουν προηγμένο σύστημα θωράκισης, με συνδυασμό κεραμικών υλικών εξωτερικά και αντιθραυσματικής επίστρωσης ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών καθώς και από βολή από αντιαρματικό ρουκετοβόλο (RPG).

Χάρη στα ειδικά λάστιχα τύπου “run flat”, είναι σε θέση να κινηθεί ακόμη και όταν δεχθεί πυρά. Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης και τα ανταλλακτικά τους δεν είναι δυσεύρετα.

Πηγή: newsbomb.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη