Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Συμπόσιο/Ημερίδα Νοσηλευτών στην Αλεξανδρούπολη: Νέα δεδομένα, εξελίξεις και ανταλλαγή γνώσης – «Ελλείψεις σημαντικές σε νοσηλευτές στο ΕΣΥ»

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή ολοκληρώθηκε το 1° Νοσηλευτικό Συμπόσιο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, που διοργανώθηκε από τη Νοσηλευτική Διεύθυνση του ΠΓΝΑ, με συνδιοργάνωση της 2ης Ημερίδας Φοιτητών του Τμήματος Νοσηλευτικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη.

Το Συμπόσιο, όπως ειπώθηκε αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για ενημέρωση και επιμόρφωση στον χώρο της Νοσηλευτικής Επιστήμης στην ευρύτερη περιοχή, μιας  πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή των Νοσηλευτικών Διευθύνσεων των Νοσοκομείων Διδυμοτείχου, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

Κύριο μέλημά ήταν, η ολιστική και διεπιστημονική προσέγγιση όλων των νεότερων ερευνητικών δεδομένων στο χώρο της Νοσηλευτικής Επιστήμης και της υγείας, με σκοπό την ενημέρωση και επιμόρφωση των νοσηλευτών, την προαγωγή της γνώσης στο νοσηλευτικό επάγγελμα, την παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Επιπλέον, στόχος του συνεδρίου ήταν και η παρουσίαση προσφάτων επιστημονικών ερευνών στο χώρο της νοσηλευτικής, αλλά και η δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, για την αρτιότερη ενημέρωση σε επίκαιρα θέματα της νοσηλευτικής επιστήμης.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως ειπώθηκε και από την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού, πως στα όρια επικινδυνότητας ξεπερνούν οι ελλείψεις σε αριθμό νοσηλευτών σε μερικές περιπτώσεις, τονίζοντας τις συνέπειες στους ασθενείς.  Οι νοσηλευτές πέρα από τις εργασιακές συνθήκες «γαλέρας» ανέφεραν, ότι η εφημέρευση δυο νοσηλευτών/τριών για 40 ασθενείς στα νοσοκομεία σημαίνει λιγότερο από 5 λεπτά νοσηλευτικής φροντίδας ανά ασθενή /βάρδια!

Μάλιστα με βάσει τα στοιχεία  του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις με μόλις 3,8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. Ενδεικτικό είναι ότι ο Μέσος Όρος των χωρών του ΟΟΣΑ ανέρχεται σε 9,2 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους!

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες επικρότησαν την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει την Σχολή Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη, εντάσσοντας την στο ΔΠΘ, θεωρώντας πως το επίπεδο των σπουδών θα αναβαθμιστεί σημαντικά και οι φοιτητές θα έχουν όλα όσα χρειάζονται, χωρίς δυσκολίες και προβλήματα για να παρακολουθούν τα μαθήματα τους απρόσκοπτα.

Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email