Σενάρια για αντιμετώπιση απόπειρας μαζικής εισόδου μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα επεξεργάζονται το τελευταίο διάστημα Αστυνομία και Λιμενικό. Και αυτό διότι όσο η ένταση σε ρητορικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών παραμένει, αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο οι Αρχές της Τουρκίας να υποκινήσουν μια μαζική μετακίνηση μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, σε μια επανάληψη όσων συνέβησαν την άνοιξη του 2020.
Στον Έβρο οι αστυνομικές αρχές έχουν επικαιροποιήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης που είχαν καταρτίσει ήδη από πέρυσι, και το οποίο προβλέπει τρία επίπεδα αντίδρασης ανάλογα με τη μεταναστευτική πίεση κατά μήκος της συνοριογραμμής. Στο πρώτο επίπεδο, στην αστυνόμευση των συνόρων μετέχουν ένστολοι που ήδη υπηρετούν στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης κατά μήκος της οριογραμμής. Αυτό συμβαίνει την περίοδο που διανύουμε, οπότε και καταγράφεται αύξηση σε ποσοστό 20% της μεταναστευτικής πίεσης συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Στο δεύτερο επίπεδο, ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών του Έβρου με ενστόλους από τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, ενώ σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης προβλέπεται να ενεργοποιηθούν αστυνομικοί από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.
Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι το σχέδιο είναι ονομαστικοποιημένο, κάτι που σημαίνει ότι κάθε αστυνομικός γνωρίζει ακριβώς ποια είναι η αποστολή του σε περίπτωση επιδείνωσης της έντασης στα σύνορα.
Παρόμοια είναι η κλιμάκωση και αναφορικά με τη χρήση τεχνικών μέσων. Στα επίπεδα 2 και 3 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα, προβλέπεται η μετακίνηση από τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων στην Αθήνα και η χρήση στον Έβρο των ειδικών μηχανημάτων καταιονισμού (υδροφόρες της ΕΛ.ΑΣ.), που είχαν χρησιμοποιηθεί στα επεισόδια του 2020, όπως επίσης και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πέραν όσων βρίσκονται ήδη στη διάθεση των Αστυνομικών Διευθύνσεων Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης. Αρμόδιες αστυνομικές πηγές περιγράφουν στην «Κ» ότι ήδη μεταφέρονται δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης από τις κεντρικές αποθήκες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προς τις υπηρεσίες του Εβρου, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για προμήθεια επιπλέον υλικού.
Την άνοιξη του 2020, εξάλλου, οι αποθήκες υλικού της ΕΛ.ΑΣ. είχαν αδειάσει και είχε χρειαστεί η προμήθεια χημικών με διαδικασίες κατεπείγοντος από τη μακρινή Βραζιλία.
Σε ό,τι αφορά στο Ανατολικό Αιγαίο, στα στελέχη του Λιμενικού έχουν φθάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα πληροφορίες για συγκέντρωση μεταναστών -περίπου 400-500- στις τουρκικές ακτές κοντά στο Τσεσμέ. Θεωρείται πιθανό τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα να επιχειρήσουν να επιβιβαστούν σε ιστιοπλοϊκά σκάφη με προορισμό την Ιταλία. Οι κινήσεις των μεταναστών σχετίζονται με την πορεία των καιρικών φαινομένων και την αναμενόμενη εξασθένηση των ανέμων, εξέλιξη που καθιστά ευκολότερο τον διάπλου του Αιγαίου μέχρι τον κατάπλου τους στις ανατολικές ακτές της Ιταλίας. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί πριν από περίπου ένα δεκαήμερο, όταν μέσα σε λίγες ώρες πέντε ιστιοπλοϊκά είχαν εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου.
Στο πλαίσιο προληπτικών δράσεων το Λιμενικό έχει πυκνώσει τις περιπολίες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, ενώ θέμα ημερών θα πρέπει να θεωρείται η ενεργοποίηση ενός μισθωμένου ισραηλινού drone με έδρα το αεροδρόμιο του Τυμπακίου.
Εχει αυτονομία πολλών χιλιομέτρων και θα περιπολεί κατά μήκος της οριογραμμής στο Νότιο Αιγαίο.
Με πληροφορίες από «Καθημερινή»