Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025

Συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας για νέο πυρηνικό σταθμό! Δίνουμε συμμετοχή της Σόφιας στην Αλεξανδρούπολη

Η Βουλγαρία ξεκίνησε συνομιλίες με την Ελλάδα για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, σε βουλγαρικό έδαφος, που θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης 20ετούς σύμβασης, ανακοίνωσε την Κυριακή ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ.

Οι συνομιλίες, όπως αναφέρει το ecozen.gr, είναι σε πρώιμο στάδιο αλλά όπως αποκάλυψε ο υπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό Nova TV θα ενεργήσει γρήγορα, δεδομένου ότι υπάρχει ο αγοραστής ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που εξαλείφει τον επιχειρηματικό κίνδυνο.

Η εξέλιξη αυτή, έρχεται να ενισχύσει τα σενάρια αναβίωσης των σχεδιασμών δημιουργίας ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου κοντά στο Μπελένε, όπου η Βουλγαρία «φιλοξενεί» άλλους δύο ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι παραγγέλθηκαν και παραδόθηκαν, αλλά παραμένουν αχρησιμοποίητοι για τρία χρόνια.

Η νέα βουλγαρική κυβέρνηση έχει σηματοδοτήσει ότι είναι έτοιμη να κατασκευάσει νέο πυρηνικό αντιδραστήρα στον υπάρχοντα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Κοζλοντούι.

Το εύρος της ενεργειακής συμφωνίας

Ο υπουργός Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ, είπε επίσης ότι η Βουλγαρία θα γίνει μέτοχος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα έχει πρόσβαση στο Αιγαίο. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει ήδη μερίδιο στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι δεν αναμένει αντίδραση από τη Ρωσία ειδικά στη Βουλγαρία αλλά στην ΕΕ συνολικά.

«Η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από Ρωσία μπορεί να επιφέρει το μεγαλύτερο κακό, βραχυπρόθεσμα. Αυτό είναι που “δουλεύουμε”. Η Ελλάδα μας έχει ήδη πουλήσει το επιπλέον αέριο που δεν χρησιμοποιεί».

«Είμαστε ήδη σε συμφωνία με την Ελλάδα για να βοηθήσουμε στην ηλεκτρική ενέργεια, αν χρειαστεί», είπε επίσης ο υπουργός.

Σημειώνεται, ότι η Βουλγαρία μετά την ρωσική εισβολή στρατευμάτων στην Ουκρανία προβλέπει ένα πακέτο οικονομικών μέτρων για να βοηθήσει τους πρόσφυγες να ξεκινήσουν τη ζωή τους στη Βουλγαρία. Μεταξύ αυτών και μηχανισμός χορήγησης δανείων για αγορά ακινήτου και έναρξη επιχείρησης.

Σχετική ανάρτηση για την συμφωνία έκανε πριν λίγο ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Το ενεργειακό πρόγραμμα της Βουλγαρίας

‘Οπως ανέφερε πρόσφατα το balkanenergynews, ο επικεφαλής της βουλγαρικής κυβέρνησης Κίριλ Πέτκοφ δήλωσε ότι αντί του Μπελένε, οι αρχές θα εξετάσουν το ενδεχόμενο κατασκευής νέων αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι. Έρχεται λίγους μήνες μετά τη συμφωνία μεταξύ της NuScale Power και του Kozloduy σχετικά με τα σχέδια εγκατάστασης μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) στη Βουλγαρία. Επίσης, η NuScale και η Πολωνική KGHM υπέγραψαν συμφωνία για την προετοιμασία για την ανάπτυξη SMR στην Πολωνία. Η Ρουμανία έχει παρόμοια συμφωνία με την εταιρεία με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Bulgarian Energy Holding (BEH) και η NuScale με έδρα τις ΗΠΑ υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης τον Νοέμβριο για νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις με τεχνολογία SMR , με την πρόθεση να εγκαταστήσουν τις πυρηνικές μονάδες εντός του υπάρχοντος πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι κοντά στην ομώνυμη πόλη στο Δούναβης στη βορειοδυτική Βουλγαρία, στην επαρχία Βράτσα.

Η Βουλγαρία αποφάσισε να εγκαταλείψει την κατασκευή του εργοστασίου Μπελένε

Ο νέος Πρωθυπουργός Kiril Petkov επεσήμανε το έργο του πυρηνικού εργοστασίου Μπέλενε ως παράδειγμα παράλογων δαπανών και διαφθοράς και δήλωσε ότι η Βουλγαρία δεν θα το συνεχίσει. Είπε ότι είναι πολύ πιο λογικό να αναπτυχθούν νέα μπλοκ στο Κοζλοντούι.

Ο Πρωθυπουργός Πέτκοφ επεσήμανε το έργο Μπελένε ως παράδειγμα παράλογων δαπανών και διαφθοράς

Σε συνέντευξή του στο BTV, ο Πέτκοφ είπε ότι οι συνδέσεις του δικτύου με τη γειτονική Ελλάδα και «ίσως τη Σερβία» θα πρέπει να βελτιστοποιηθούν ώστε να μπορούν να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια από το Κοζλοντούι.

Η ιστορία του έργου Belene

Όπως αναφέρει η ρωσική Gazeta, μετά από 15 χρόνια κενών διαπραγματεύσεων, η Ρωσία δεν θα κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στη Βουλγαρία. Η τοποθεσία Belene βρίσκεται 7,5 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρουμανία, κοντά στον Δούναβη.

Η Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (NEC) και η Rosatom υπέγραψαν συμφωνία το 2006 για την κατασκευή του, αλλά η σύμβαση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το έργο αφορούσε δύο μονάδες συνολικής ισχύος άνω των 2 GW. Η Βουλγαρία έχει επενδύσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ στο έργο, αλλά το 2009 η διαδικασία σταμάτησε. Η Atomstroyexport της Rosatom είχε ήδη κατασκευάσει το πρώτο σετ εξοπλισμού για τους πυρηνικούς σταθμούς. Το 2016, η NEC αποπλήρωσε πλήρως το χρέος της προς τη Rosatom ύψους 601,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ προσπάθησε τον Μάιο του 2018 να επανεκκινήσει το έργο Μπέλενε. Ένας στρατηγικός επενδυτής έπρεπε να επιλεγεί μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Τον Ιούνιο του 2020, η Rosatom, η French Framatome SAS και η General Electric Steam Power υπέγραψαν μνημόνια συμφωνίας για μια κοινή προσφορά για το έργο Belene. Ωστόσο, ο διαγωνισμός ανεστάλη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Βουλγαρία αποφάσισε να εγκαταλείψει την κατασκευή του εργοστασίου Belene και να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό που προμήθευε η Rosatom για την κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα στο Kozloduy

Όπως αναφέρει η Gazeta.ru, η κυβέρνηση στη Σόφια αποφάσισε και πάλι να εγκαταλείψει την κατασκευή του εργοστασίου Belene και να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό που προμήθευε η Rosatom για την κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα στον υπάρχοντα πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, με το Westinghouse.

Ενημερώσεις στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η Βουλγαρία σχεδιάζει να κατασκευάσει χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας για 6 GWh έως το 2026 και μια νέα μονάδα μπαταριών σχεδιάζεται κοντά στη Στάρα Ζαγόρα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Alexander Nikolov. Είναι μέρος των προτεινόμενων αλλαγών στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το έργο περιλαμβάνει την εφαρμογή έξυπνων δικτύων για τη μείωση των τεχνολογικών απωλειών στο δίκτυο και τη βελτίωση της διαφάνειας, της ακρίβειας και της ταχείας απόκρισης σε ατυχήματα. Η ιδέα με τις μπαταρίες είναι να εκτραπούν οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τις βουλγαρικές επιχειρήσεις, ανέφερε το 3e-news.net.

Η ιδέα με τα έργα μπαταριών είναι να εκτραπούν οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τις βουλγαρικές επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση είπε ότι θα διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πυρηνική τεχνολογία ενέργειας για το Κοζλοντούι, αλλά και έργα για συστήματα δέσμευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και CO2.

Ο Πρωθυπουργός Πέτκοφ είπε ότι το έργο για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ατμού και φυσικού αερίου στο συγκρότημα άνθρακα Maritsa East (Maritsa Iztok), το οποίο έχει αφαιρεθεί από το προσχέδιο Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας , ήταν λάθος. Η Βουλγαρία εξαρτάται ήδη πολύ από τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα, είπε και πρόσθεσε ότι το σχέδιο πρέπει να επικεντρωθεί στη διαφοροποίηση.

Η Βουλγαρία είναι ήδη πολύ εξαρτημένη από τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα, είπε ο Πέτκοφ

Έξι ζώνες έχουν επιλεγεί για ερευνητικά και πιλοτικά έργα για τη γεωθερμική ενέργεια στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν σε βάθος 2.000-3.000 μέτρων, δήλωσαν αξιωματούχοι. Εκτίμησαν το κόστος για έργα γεωθερμίας σε 3 εκατομμύρια ευρώ ανά MW.

Οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το Κοζλοντούι δεν θα είναι μόνο για νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά και για έργα LNG και συστήματα αποθήκευσης CO2. Είναι το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για αλλαγές στο σχέδιο ανάκαμψης, έγραψε το 3e-news.net.

Η αναθεωρημένη έκδοση του σχεδίου ανάκαμψης της χώρας έχει σταλεί στις Βρυξέλλες για εξέταση και αναμένει απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξήγησε ο Πέτκοφ.

Η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι δεν θα κλείσει τις εγκαταστάσεις άνθρακα προτού υπάρχουν αρκετά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, όπως αναφέρει το 3e-news.net. Η Βουλγαρία έχει τρία σενάρια για σταδιακή κατάργηση  του άνθρακα: έως το 2035, το 2038 ή το 2040.

Η τεχνολογία SMR έρχεται στην Πολωνία

Μετά από συμφωνίες για έργα στον ρουμανικό πυρηνικό σταθμό Cernavodă και στο βουλγαρικό Kozloduy, η NuScale Energy ξεκίνησε την τρίτη της συνεργασία για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ευρώπη στην Πολωνία.

Η αμερικανική εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία παραγωγής χαλκού και αργύρου KGHM Polska Miedź για να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την ανάπτυξη ενός VOYGR SMR στην Πολωνία ήδη από το 2029.

Η KGHM σχεδιάζει να αναπτύξει τέσσερις αντιδραστήρες ελαφρού νερού ισχύος 77 MW και πιθανώς να επεκταθεί σε 12 αργότερα. Άλλες πολωνικές εταιρείες εξερευνούν επίσης την τεχνολογία SMR. Ο γίγαντας των χημικών προϊόντων Synthos υπέγραψε επιστολή προθέσεων με την GE Hitachi Nuclear Energy και την BWXT Canada για να συνεργαστούν για την ανάπτυξη BWRX-300 SMR στην Πολωνία, με την πρόθεση να εγκαταστήσει τουλάχιστον 10 από αυτά μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030. Όπως αναφέρει το Notes από την Πολωνία, η Westinghouse υπέγραψε πρόσφατα συμφωνίες με 10 πολωνικές εταιρείες για συνεργασία και προμήθεια πυρηνικής τεχνολογίας.

Αυτή τη στιγμή, περίπου το 70% της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από άνθρακα, το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Πολωνία εξακολουθεί να μην έχει θέσει προθεσμία σταδιακής κατάργησης του άνθρακα.

ΠΗΓΗ: libre.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη