Συνεχίζει να έχει ενεργά μέτωπα η φωτιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη στη Δαδιά Έβρου.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία πυροσβέστες, αεροσκάφη, ελικόπτερα, και εθελοντές συνεχίζουν να δίνουν μάχη να ελέγξουν πλήρως την πυρκαγιά. Παράλληλα, βόρεια και Δυτικά συνεχίζουν μηχανήματα έργου
Στο σημείο ενεργούν και οι Δασικοί Συνεταιρισμοί κατόπιν συνεργασίας με το Δασαρχείο Σουφλίου ενώ επεμβαίνουν για ακόμη μεγαλύτερη διαπλάτυνση του δρόμου Δαδιάς – Λευκιμης.
Μέχρι τώρα από τον Στρατό (εκτός από τα εναέρια 4 CL-415, 2 PZL, 2 MI8, 2 AT8T, 1 B-214) έχουν διατεθεί επιπλέον:
2 CH-47D
6 Προωθητές γαιών
1 Φορτωτής
3 M/S 290GD
Τμήματα “ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ” κ μέσα Μηχανικού του Στρατού.
Από το έδαφος επιχειρούν 290 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 84 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν 5 μηχανήματα έργου του στρατού και 7 υδροφόρες και μηχανήματα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ανέφερε και σε ανάρτησή του στις 13:50 ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκτελών καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου Πέτρος Ανθόπουλος εξήγησε πως το μέτωπο κινείται πλέον δυτικά και εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς όπου το ανάγλυφο παρουσιάζει πολύ έντονες κλίσεις και το έδαφος είναι βραχώδες.
«Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά καθιστούν απαγορευτική για τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις την προσέγγιση του πύρινου μετώπου και ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντική η συνδρομή των εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια δημιουργίας και διεύρυνσης των αντιπυρικών ζωνών με σκοπό την ανάσχεση της πορείας της πυρκαγιάς», πρόσθεσε.
Στη 1 το μεσημέρι με ανάρτησή του ο Αντιδήμαρχος Τυχερού Δημήτρης Δαρούσης έδειξε την αναζωπύρωση στην Λύρα με ένα νέο μέτωπο που είχε κατεύθυνση προς Προβατώνα. Ένα σημείο ιδιαίτερα δυσπρόσιτο για τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.
Μεγάλη είναι και η οικολογική καταστροφή που προκαλεί η φωτιά που «καταπίνει» το πυκνό πευκοδάσος στο πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς στον Έβρο.
Το Δάσος της Δαδιάς είναι ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με εξαιρετική σημασία για την οικολογία ολόκληρης της Ευρώπης. Εκτείνεται σε 73.000 στρέμματα, σε δύο ζώνες αυστηρής προστασίας, περίπου στο μέσο του νομού Έβρου.
Αναρτήσεις που γίνονται από πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής, ενώ όπως αναφέρουν υπάρχουν και πολλά νεκρά ζώα.
Στην ομάδα «Αμπελάκια Έβρου» αναρτήθηκαν φωτογραφίες που είναι αποκαρδιωτικές:
Και το WWF Greece παρακολουθεί στενά της εξελίξεις και συμβάλλει στην ενημέρωση. Ωστόσο όπως αναφέρει:
«Η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται και δυστυχώς η εικόνα δεν είναι καλή, με την πυρκαγιά να έχει μπει στον πυρήνα του Πάρκου. Βρισκόμαστε εκεί και συνεχίζουμε να δίνουμε μια τεράστια μάχη μαζί με όλους στην περιοχή, προκειμένου να σωθεί αυτός ο μοναδικός θησαυρός βιοποικιλότητας.»