Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Συν δύο μήνες παράταση για τη διαχείριση των νερών του Άρδα – Στις 9 Ιουλίου λήγει η ισχύουσα διακρατική συμφωνία με την Βουλγαρία – Τι αποφασίστηκε

Η συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη έγινε αλλά ο προβληματισμός και τα ερωτήματα παραμένουν… Τίποτα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του βορείου Έβρου δεν λύθηκε, αφού το ζήτημα εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα.

Πριν από είκοσι μέρες περίπου, εκπρόσωποι από την Ελλάδα και την Βουλγαρία συναντήθηκαν στο Νομαρχείο της πόλης, με την παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών, κατά την οποία τέθηκε το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των νερών του Άρδα με την συμφωνία των δύο χωρών να λήγει στις 9 Ιουλίου.

Η υπόθεση έφτασε στο «παρά πέντε» και απ’ ότι φαίνεται θα περάσουν και άλλοι μήνες μέχρι την οριστικοποίηση της νέας διαπραγμάτευσης με την αγωνιά να μεγαλώνει περισσότερο. Το σίγουρο είναι, ότι μέχρι και τις 9 Ιουλίου δεν θα αλλάξει τίποτα από το υφιστάμενο καθεστώς, τόσο σε ποσότητα όσο και σε χρόνο.

Όμως μετά την παρέλευση της ημερομηνίας λήξης, συμφωνήθηκε στη συνάντηση, ατύπως να επεκταθεί για ακόμη δύο μήνες το πλαίσιο συνεργασίας, χάρις τις διαχρονικά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών με την επισήμανση μάλιστα, πως όποτε η Βουλγαρία χρειάστηκε βοήθεια, η Ελλάδα ήταν παρούσα και συνέδραμε σε κρίσιμες στιγμές της.

Το θέμα είναι, τι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο και μετά, με την ελληνική πλευρά να τονίζει πως πρέπει εγκαίρως και στοχευμένα να κινηθούν οι ιθύνοντες, ώστε να μην έρθει η νέα καλλιεργητική περίοδος και βρεθούν όλοι προ εκπλήξεως με όρους και προϋποθέσεις που δεν θα συμφέρουν τους παραγωγούς του βορείου Έβρου, καθώς αυτή η ανησυχία είναι διάχυτη και για πολλούς αποτελεί τετελεσμένο, το γεγονός ότι η όλη διαδικασία θα αποβεί εις βάρος της Ελλάδας, όταν οι αγρότες υπενθυμίζουν, όλο τον προηγούμενο καιρό χτυπούσαν συνεχώς το καμπανάκι του κινδύνου.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη