Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Συστήματα παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας παρουσίασε στην 29η Agrotica το Δ.Π.Θ.

Το ενδιαφέρον επιχειρηματικών, καταναλωτών αλλά και πολιτικών προσέλκυσαν τα εγχειρήματα των φοιτητών του ΔΠΘ που συμμετείχαν στην 29η Agrotica που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το χρονικό διάστημα 20 έως 23 Οκτωβρίου 2022, στο εκθεσιακό κέντρο της  ΔΕΘ -Helexpo. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου:

Μία ακόμη πετυχημένη συμμετοχή μετρά στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με την παρουσία του στην 29η  Διεθνή Έκθεση Agrotica που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το χρονικό διάστημα 20 έως 23 Οκτωβρίου 2022, στο εκθεσιακό κέντρο της  ΔΕΘ -Helexpo.

Στην περίοδο αυτή που το ενδιαφέρον των καταναλωτών μονοπωλεί η παραγωγή και το κόστος της ενέργειας, η συμμετοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με την επίδειξη πειραμάτων παραγωγής της, προσέλκυσε πλήθος ενδιαφερομένων.

Συγκεκριμένα, τεχνοβλαστός του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η εταιρεία Τεχνολογίες Περιβάλλοντος και Βιοαερίου – act4energy, που εξειδικεύεται στον τομέα της αναερόβιας χώνευσης παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες, παρουσίασε σύστημα παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, αποτελούμενο από έναν αντιδραστήρα μαζί με όλα τα παρελκόμενα του.

Επιπλέον, ο τεχνοβλαστός του Δ.Π.Θ. παρουσίασε  το μοντέλο που ανάπτυξε σε συνεργασία με εταιρεία αντι-ρύπανσης αέρα. Πρόκειται για ένα βιολογικό φίλτρο απομάκρυνσης υδρόθειου (H2S), αμμωνίας (NH3), μερκαπτανών και άλλων δύσοσμων αερίων, της σειράς Bio-X η οποία μπορεί να τοποθετηθεί  και να λειτουργήσει με θεαματικά αποτελέσματα σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, αντλιοστάσια λυμάτων, εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και σε βιομηχανικές εφαρμογές όπου απαντώνται αυτά τα αέρια.

Ένα αναερόβιο σύστημα δύο σταδίων, με στόχο την επεξεργασία αποβλήτων φρούτων και λαχανικών, στο πλαίσιο στο πλαίσιο του προγράμματος για την κυκλική οικονομία και διαχείρισης του οργανικού κλάσματος των αστικών απορριμμάτων μεταξύ των χωρών της Μεσογείου (CEOMED), ήταν το αντικείμενο ενός ακόμη πειράματος που υλοποιείται στα εργαστήρια του ΔΠΘ και συγκεκριμένα σε αυτά του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Η εκχύλιση από φρούτα τα λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε οργανικό υλικό τροφοδοτούνταν σε αναερόβιο αντιδραστήρα ανοδικής ροής στρώματος ιλύος (UASB), όπου πραγματοποιείτο η παραγωγή μεθανίου, επιτυγχάνοντας υψηλές αποδόσεις παραγωγής του.

Στο περίπτερο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που ήταν στελεχωμένο με προσωπικό και ερευνητές του, ενημερώθηκαν οι επιχειρηματίες, που το επισκέφτηκαν, εκατοντάδες φοιτητών και σπουδαστών, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, Δήμων, και ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλέξης Τσίπρας.

Από την Πρυτανεία 22.10.2022

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη