Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Σχέδιο Ελευθερία: Στην Ελλάδα η παρτίδα 83.850 δόσεων των Pfizer-Biontech (pics)

Στην Αθήνα έφθασε, στις 8.30 το πρωί της Τρίτης, η μεγάλη παρτίδα των Pfizer-BioNTech, 83.850 δόσεων στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελευθερία» που περιλαμβάνει την σταδιακή προμήθεια των εμβολίων, τη διάθεσή τους στα εμβολιαστικά κέντρα και τον εμβολιασμό των ομάδων πληθυσμού, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. H παρτίδα έφθασε στη χώρα μας με ειδική πτήση που προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρτίδα εμβολίων που έχει φτάσει στη χώρα μας. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, με κλιμάκια της ΕΛΑΣ, του στρατού και της Πολιτικής Προστασίας να βρίσκονται στο αεροδρόμιο. Τα εμβόλια φορτώνονται στα ειδικά φορτηγά σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά. Στον αερολιμένα βρίσκονται και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Η παρτίδα των εμβολίων θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία, και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα. Έρχεται να προστεθεί στις 9.750 δόσεις που παρέλαβε η Ελλάδα στις 26 Δεκεμβρίου.

Χρονοδιάγραμμα παραλαβής δόσεων εμβολίων

Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer-BioNTech που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της χώρας μας και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, θα μας παραδοθούν, έως το τέλος Ιανουαρίου, 419.250 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer-BioNTech 1.255.800 δόσεις, και αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί αν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100.000.000 δόσεις

Στις δόσεις αυτές, θα προστεθούν οι παραδόσεις της Moderna, που αναμένεται έγκριση από τον ΕΜΑ στις 6 Ιανουαρίου και αφορούν 240.000 για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σε αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της εταιρείας AstraZeneca, και αφού λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, 500.000 δόσεις μέχρι τέλος Ιανουαρίου, 800.000 το Φεβρουάριο, 1,5 εκατ. το Μάρτιο και 2,2, εκατ. τον Απρίλιο. Επίσης σε αυτές, μετά τις εγκρίσεις, θα προστεθούν και οι παραδόσεις από τρεις ακόμα εταιρίες.

Χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών

Σημειώνεται ότι την Τρίτη αρχίζουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού των υγειονομικών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Πατρών, Λάρισας και Ιωαννίνων.

Στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών και έως 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης.

Παράλληλα, στις 20 Ιανουαρίου εκτιμάται πως θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Πηγή: skai.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη