Μια σειρά μέτρων για την προστασία των παιδιών από τον εθισμό στο διαδίκτυο και τα social media ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ψηφιακής δραστηριότητας των ανηλίκων ενώ θα υπάρχει και σχετική ευαισθητοποίηση και μέσω του σχολικού προγράμματος.
Eιδικότερα, δια στόματος πρωθυπουργού και συναρμόδιων υπουργών ανακοινώθηκε ένα αυστηρό πλέγμα προστασίας των παιδιών κάτω των 15 ετών για την χρήση των social media ώστε να προωθηθεί μια λελογισμένη χρήση του διαδικτύου και των οθονών.
Το πρώτο βήμα είναι η ενημέρωση των γονέων μέσω της ιστοσελίδας parco.gov.gr. Οι γονείς θα μπορούν να βρίσκουν εύληπτες οδηγίες ώστε να αξιοποιήσουν τους γονικούς ελέγχους που διαθέτουν προεγκατεστημένους οι περισσότερες φορητές συσκευές. Το δεύτερο βήμα είναι η δημιουργία του Kids Wallet. Το Kids Wallet θα λειτουργεί ως «ηλικιακός κόφτης» και θα διασταυρώνει την ηλικία των παιδιών. Θα είναι διαθέσιμο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Το τρίτο βήμα είναι οι πλατφόρμες ψηφιακού περιεχομένου να ενεργοποιήσουν λειτουργίες πιστοποίησης ηλικίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για μια υγιή σχέση των παιδιών με τις οθόνες και για να αποφευχθεί η προσκόλληση σε αυτές μέσω της άκρατης και ανεξέλεγκτης χρήσης λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα διαδραματίσει και το σχολείο.
Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή τόνισε ότι είναι σημαντικό για τη χώρα να υπάρχει ελληνική λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Όπως ανέφερε: «Στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, υποστηρίζουμε την τεχνολογία ως ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας χωρίς να παραγνωρίζουμε το μέτρον άριστον. Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με την απαγόρευση της εμφανούς κατοχής και της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Το μέτρο έχει αποδώσει γιατί το έχουν αγκαλιάσει εκπαιδευτικοί και οικογένειες. Προχωρήσαμε, επίσης, σε ακόμα μια πρωτοβουλία, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Υλικό που θα δώσει ο φορέας για την ασφαλή πλοήγηση θα ενταχθεί, με τη μορφή παιχνιδιού, στο μάθημα της Πληροφορικής ενώ από την επόμενη χρονιά το υλικό θα αυτό θα λειτουργήσει πιο συντεταγμένα και γενικευμένα. Σημαντικη και η συνεργασία με την Google μέσω του προγράμματος Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου, που υλοποιείται ήδη τρία χρόνια στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Το σύνολο των μέτρων που λαμβάνονται στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του εθισμού των παιδιών στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την προστασία τους σε αυτό το περιβάλλον προϋποθέτουν την ενεργό στήριξη της οικογένειας».
Παράλληλα σύμφωνα με τον προγραμματισμό του αρμόδιου Υπουργείου και με σαφή επιδίωξη την καλύτερη ευαισθητοποίηση των παιδιών, θα καθιερωθεί «Μέρα Ψηφιακής Πλοήγησης» στα σχολεία, με ποικίλες δραστηριότητες και διαφορετικά σημεία έμφασης κάθε φορά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η «Μέρα Ψηφιακής Πλοήγησης» επί της ουσίας θα γιορτάζεται στα σχολεία τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και τις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα πρότυπα της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού δηλαδή οι μαθητές την μέρα που θα καθοριστεί ως μέρα εορτασμού θα δώσουν κανονικά το παρών στις τάξεις, θα τηρηθεί παρουσιολόγιο αλλά δεν θα γίνουν τα μαθήματα του ωρολόγιου προγράμματος αντιθέτως θα φιλοξενηθούν στις τάξεις εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες ενημέρωσης των μαθητών για την ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο, εκμάθηση κανόνων ασφαλείας αλλά και ψηφιακών δεξιοτήτων. Παράλληλα, θα ενημερωθούν για το τι σημαίνει καλός ψηφιακός πολίτης, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στο διαδίκτυο και πώς να υιοθετήσουν θετικές συμπεριφορές διαδικτυακής επικοινωνίας. Τέλος θα μυηθούν στον Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων των Παιδιών, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη «είναι ο δρόμος που θα φέρει τα παιδιά μας στο επίκεντρο ενός ασφαλούς ψηφιακού κόσμου. Πρόκειται για μια σειρά δικαιωμάτων που αφορούν την προστασία της ιδιωτικότητας και της αποτροπής στοχοποίησης, την πρόσβαση σε εξατομικευμένο περιεχόμενο που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού αλλά και σε πλατφόρμες που σχεδιάζονται με γνώμονα την ισότητα, την προσβασιμότητα και την ασφάλεια» κατέληξε η Υπουργός.
Προς ώρας δεν έχει οριστικοποιηθεί ποια ημερομηνία θα επιλεγεί ως «Μέρα Ψηφιακής Πλοήγησης» όμως δεν αποκλείεται η μέρα αυτή να ενταχθεί αλλά με πιο διευρυμένο και πιο υποχρεωτικό χαρακτήρα ως προς την υλοποίησή της στην ήδη υπάρχουσα Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου που τιμάται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία στις 6 Φεβρουαρίου.
Πηγή: dnews.gr