Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Σύλλογος «Αλέξιος Κομνηνός»: Με ποδοσφαιρικό τουρνουά και συμβολικά δώρα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την γενοκτονία

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ολοκληρώθηκαν για τον Σύλλογο «Αλέξιος Κομνηνός» της Αλεξανδρούπολης με ένα τουρνουά ποδοσφαίρου και δείπνο όπου δόθηκαν συμβολικά δώρα. Αναλυτικά:

«Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Εβρου ΄΄ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ΄΄ με το ποδοσφαιρικό τουρνουά που διεξήχθη στο γήπεδο ΄΄ΦΩΤΗΣ ΚΟΣΜΑΣ΄΄ μεταξύ των παλαιμάχων της Αλεξανδρούπολης, της Δόξας Δράμας και του Πανθρακικού την Κυριακή 29 Μαίου 2022 ολοκλήρωσε τις εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε το μήνα Μάιο, είτε ως συνδιοργανωτής με άλλους ποντιακούς-πολιτιστικούς συλλόγους είτε στηρίζοντας εκδηλώσεις άλλων φορέων-συλλόγων.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με γνώμονα να τιμηθεί η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αλλά και ν΄ αναδειχθούν και άλλες εκφάνσεις της ιστορίας και του πολιτισμού των Ποντίων (π.χ. γαστρονομία, αθλητισμός, μουσική κ.α.).

Το ποδοσφαιρικό τουρνουά , που συνδιοργανώθηκε από το Σύλλογο Παλαιμάχων και το Δήμο Αλεξανδρούπολης διεξήχθη μέσα σε πολύ φιλικό κλίμα , με την ομάδα των παλαιμάχων της Αλεξανδρούπολης να εισέρχεται στον αγώνα φορώντας τις φανέλες που φορούσε η ομάδα ΄΄ΠΟΝΤΟΣ΄΄ του Κολεγίου Ανατόλια της Μερζιφούντας στον Πόντο, με τα γαλανόλευκα χρώματα και το γράμμα – Π – στο στήθος.

Μετά το πέρας του τουρνουά ο πρόεδρος κ. Στεφανίδης Παύλος συνοδευόμενος από τη Γεν. Γραμματέα κ. Πανταζίδου Ουρανία , το μέλος του Δ.Σ. Ιωσηφίδη Σάββα καθώς και το μέλος του συλλόγου Θεόκλητο Καραγατσίδη παραβρέθηκαν στο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν των προσκεκλημένων ποδοσφαιριστών και των συλλόγων τους.

Ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Ζαμπούκης αφού χαιρέτησε τους προσκεκλημένους αθλητές απένειμε τιμητικές πλακέτες στους προέδρους των Συλλόγων. Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Ν. Εβρου ΄΄ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ΄΄ στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ομάδα ΄΄ΠΟΝΤΟΣ΄΄ , αθλητές της οποίας αλλά και καθηγητές του Κολεγίου Ανατόλια απαγχονίστηκαν από τα δικαστήρια ανεξαρτησίας της Αμάσειας τον Ιούνιο του 1921. Στο τέλος ο κ. Στεφανίδης παρέδωσε από μια φανέλα στους προέδρους των συλλόγων των παλαιμάχων καθώς και στον κ. Δήμαρχο.

Η όμορφη αθλητική γιορτή έκλεισε με τους ποδοσφαιριστές των ομάδων να υπογράφουν σε μια από τις φανέλες ΄΄ΠΟΝΤΟΣ΄΄ η οποία θα μείνει στο αρχείο του συλλόγου ΄΄ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ΄΄.

Για την ιστορία να πούμε ότι νικητής του τουρνουά αναδείχθηκε η ομάδα του Πανθρακικού!

Επίσης να επισημάνουμε ότι ο σύλλογός μας συμμετείχε στο ποδοσφαιρικό τουρνουά και ως χορηγός επικοινωνίας με το Ράδιο ΄΄ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ΄΄ που εκπέμπει στους 105,8 FM.

Τέλος αξίζει εδώ να πούμε ότι τη φανέλα σχεδίασε ο κρητικός Μάνος Λουράκης. Η φανέλα φέρει τα γαλανόλευκα χρώματα με το γράμμα –Π– της ιστορικής ομάδας ΄΄ΠΟΝΤΟΣ΄΄ με κάποιους συμβολισμούς που προσέθεσε ο δημιουργός για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, π.χ. η μαύρη λωρίδα στο λαιμό , που συμβολίζει το μαρτυρικό δι΄ απαγχονισμού θάνατο των αθλητών , η κίτρινη σκίαση που περιβάλλει το γράμμα “Π” συμβολίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων, ο κιτρινόμαυρος αετός είναι το σύμβολο της αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών κ.λ.π. Στην πίσω πλευρά η φανέλα φέρει τον αριθμό 19 Μαΐου. Αξιοπρόσεκτη λεπτομέρεια είναι ότι ανάμεσα στις λευκές και γαλάζιες ρίγες αναγράφεται η λέξη ΠΟΝΤΟΣ.

Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Συλλόγου Παλαιμάχων Αλεξανδρούπολης κ. Π. Κωστικίδη και τον κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη, έφορο δημοσίων σχέσεων που μας έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο ποδοσφαιρικό τουρνουά.

Τον κ. Κωνσταντινίδη τον ευχαριστούμε και για τη δωρεά μιας ποντιακής λύρας, κατασκευής δικής του!!!»

Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Εβρου

΄΄ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ΄΄

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη