Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Σύλλογος Λογιστών – Αλεξανδρούπολης: Για ποιο λόγο αποστέλλονται ειδοποιητήρια για το φορολογικό έτος 2014;

Τον τελευταίο μήνα, και από το 2016 σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, επιχειρήσεις και φορολογούμενοι με επαγγελματική δραστηριότητα, παραλαμβάνουν ειδοποιητήρια με πρόστιμα από 100 έως 400 ευρώ για το φορολογικό έτος 2014. Τα πρόστιμα αυτά αφορούν εκπρόθεσμες υποβολές «Καταστάσεων Πελατών Προμηθευτών και Συναλλαγών» (ΜΥΦ), των οποίων οι υποβολές ολοκληρώθηκαν την 20 Ιανουαρίου 2016 μετά από πολυάριθμες παρατάσεις. Υπήρξε, μετά την λήξη της υποβολής, διαβεβαίωση που κοινοποιήθηκε χωρίς να διαψευσθεί περί «σιωπηρής παράτασης», η οποία δεν επικυρώθηκε με απόφαση.

Από του τοπικούς συλλόγους λογιστών κάθε νομού αλλά και τους εκπροσώπους των φορέων μας υπήρξαν έγγραφες διαμαρτυρίες χωρίς αποτέλεσμα. Η υποβολή ενστάσεων (ενδικοφανή – προσφυγές) κατά αυτών των προστίμων είχαν θετικό αποτέλεσμα με διαγραφή πολλών από αυτά.

Ενημερώνουμε τους φορολογούμενους ότι κατά την πρώτη διαδικασία αποστολής των «Καταστάσεων Πελατών Προμηθευτών και Συναλλαγών» του έτους 2014 η ίδια η εφαρμογή είχε αδυναμίες λειτουργίας στην υποβολή και με παρατάσεις έφτασε η λήξη της ένα έτος μετά (20/1/2016). Παρά τις διαβεβαιώσεις περί σιωπηρής παράτασης, την τεχνική αδυναμία υποβολής των καταστάσεων αυτών, τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργείου για μη επιβολή προστίμων (λήξης του χρόνου παραγραφής τους 31/12/2020) τελικά αποστέλλονται ειδοποιητήρια προστίμων.

Η άρνηση των αρμόδιων φορέων από 2016 έως και σήμερα να λύσουν το πρόβλημα αυτό επιβαρύνει με άδικο κόστος τις επιχειρήσεις για «ηλεκτρονικές υποβολές πληροφοριακού χαρακτήρα» και μόνο.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email