Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Σύσκεψη Αυγενάκη με περιφερειάρχες για τα σχέδια βόσκησης: «Στόχος είναι να γίνει δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων»

Το ξανά σκέφτονται και επανεξετάζουν τη θέση τους πολλές περιφέρειες για να αναλάβουν την εκπόνηση των σχεδίων.

Με κύριο ζήτημα τα σχέδια βόσκησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης προχώρησε σε τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες της χώρας και με στόχο την ενεργοποίησή τους έως το τέλος του έτους, ώστε να αποφευχθεί η καταβολή του προστίμου που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, το οποίο ανέρχεται στα 450 εκ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα μπορέσει να μπει τάξη σε έναν χώρο που επί μια δεκαετία επικρατεί αδιαφάνεια, με αποτέλεσμα να τίθενται εμπόδια στην ανάπτυξη της ζωικής παραγωγής.

«Θέλουμε ισχυρό κτηνοτροφικό τομέα και ζωική παραγωγή; Βεβαίως θέλουμε. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με βάση τις δικές σας πρωτοβουλίες και παρατηρήσεις, καθώς εσείς ξέρετε καλύτερα τον τόπο σας. Αν προχωρήσουμε εμείς στην ανάρτηση των διαχειριστικά σχέδια βελτίωσης δεν θα δικαιούστε να ζητάτε ευθύνες για τυχόν λάθη στον τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων», προειδοποίησε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι αν δεν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία της δημοπράτησης των σχεδίων, δεν θα μπορέσει η χώρα μας να αποφύγει το πρόστιμο το οποίο θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις περιφέρειες και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους και αγρότες.

Όπως εξήγησε ο υπουργός στους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη «η μη υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης θα καθιστούσε απαγορευτική τη διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφαρμοσθούν πολιτικές και δράσεις όπως: η ενίσχυση της νομαδικής κτηνοτροφίας, η βόσκηση βάσει σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές, η προστασία της βιοποικιλότητας σε μειονεκτικές περιοχές και γενικότερα δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός, μακρόπνοος σχεδιασμός στην ζωική παραγωγή. Με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης για βόσκηση, ενώ η έλλειψή τους καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό του αριθμού και του είδους των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε βοσκότοπο, στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την δίκαιη και διαφανή κατανομή των ενισχύσεων», τόνισε ο ΥΠΑΑΤ.

Ο υπουργός και οι συνεργάτες του διευκρίνισαν, ότι πρέπει να ξεκινήσει εξ αρχής η διαδικασία με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Καταλήγοντας, ο ΥπΑΑΤ τόνισε: «Από μέρους μας οι είναι καθαρές οι κουβέντες. Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να τρέξουμε συντονισμένα. Η ευθύνη είναι μπροστά μας για όλους! Οφείλουμε να βάλουμε τάξη και να νοικοκυρέψουμε τη ζωική παραγωγή στη χώρα μας. Πονάμε γι’ αυτό. Θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια και να τρέξουν τα ΔΣΒ σε εύλογο χρόνο».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κάλεσε όλους τους περιφερειάρχες και τους εκπροσώπους τους, να απαντήσουν εντός της προθεσμίας που έχει θέσει με την επιστολή που τους είχε στείλει στις 4 Απριλίου και με την οποία τους ζητούσε να γνωστοποιήσουν την τελική τους πρόθεση για το αν θα αναλάβουν ή όχι την εκπόνηση των σχεδίων, μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, δηλαδή έως τις 19 Απριλίου.

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης συμμετείχε στην σύσκεψη καταγράφοντας τα δεδομένα και το πλαίσιο που θέτει το υπουργείο για την εξέλιξη της διαδικασίας με κύριο μέλημα του την προάσπιση των συμφερόντων των παραγωγών της περιφέρειας του κατανοώντας, πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο χρειάζεται προσεκτικά βήματα, καθώς η έκβαση του θα επηρεάσει το μέλλον του πρωτογενή τομέα στην περιοχή.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη