Οι περσινές μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές στο δήμο Αλεξανδρούπολης με τις ανυπολόγιστες ζημίες που προκάλεσαν, αναμφισβήτητα αποτέλεσαν ένα τεράστιο μάθημα για όλους όσοι εμπλέκονται στην πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Υπάρχουν η εμπειρία, η γνώση και ο σωστός συντονισμός… Πυροσβεστική, στρατός, αστυνομία, λιμενικό, δασαρχειο, ΠΓΝΑ, διασώστες, εθελοντές , ΕΚΑΒ, ερυθρός σταυρός, ήταν όλοι εκεί..
Στην σύγκλιση του τοπικού επιχειρησιακού συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας δήμου Αλεξανδρούπολης με θέμα την προετοιμασία αντιμετώπισης κινδύνου δασικών πυρκαγιών, συζητήθηκαν και αναλυθήκαν όλα τα δεδομένα και κυρίως πως πρέπει να λειτουργήσουν, όλοι οι συμμετέχοντες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης φέτος, μετά και το περσινό πάθημα με κυρίαρχο ζητούμενο να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή.
Έγινε καταγραφή των προβλημάτων και αποτυπώθηκαν οι σημερινές συνθήκες, εξηγώντας όλοι όσοι συμμετείχαν στην ευρεία αυτή σύσκεψη που πρέπει να δοθεί βαρύτητα , ποια σημεία «πονούν» , είναι επικίνδυνα και γιατί χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, όπως η Συκορράχη, οι Φέρες, η Λεπτοκαρυά και η Μάκρη, ενώ συγκεκριμένες αναφορές έγιναν, στο ρόλο και την αρμοδιότητα που έχει ο καθένας.
Αυτό που επισημάνθηκε είναι καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους φορείς, όμως κανείς δεν έκρυψε τον φόβο και την ανησυχία του, για τους επόμενους μήνες καθώς η ανομβρία και οι μεγάλες θερμοκρασίες προκαλούν μεγάλο «πονοκέφαλο».
Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, παρουσίασε όλα όσα πρέπει να διαχειριστεί ο δήμος με τις αρμόδιες υπηρεσίες του, με βάση την ευθύνη που του αναλογεί και στάθηκε, στο τί πρέπει να πράξει σε τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις, κάνοντας και μια αναφορά στη χρήση της τεχνολογίας και πώς αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται, ώστε να παράγει το σωστό αποτέλεσμα, χωρίς να προκαλεί περαιτέρω προβλήματα ειδικά στο κομμάτι της επικοινωνίας και της συνεννόησης.