Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Σ. Κελέτσης: “Η κυβέρνηση αυστηροποιεί το θεσμικό πλαίσιο παροχής ασύλου, απελάσεων και επιστροφής παράνομων μεταναστών”

Με Νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης που η συζήτησή του ξεκινά την Παρασκευή 27/8/2021 στη Βουλή, η Κυβέρνηση προχωρά στην αναθεώρηση και σε μεγάλο βαθμό αυστηροποίηση του ισχύοντος θεσμικού και νομικού πλαισίου διαχείρισης των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών στην Ελλάδα. Το μήνυμα που εκπέμπεται από τις διατάξεις του Νομοσχεδίου, είναι ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Εισηγητής του Νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση, ορίστηκε ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης.

Με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου, περιορίζονται οι δυνατότητες και τα «παράθυρα» καταχρηστικής άσκησης δικαιωμάτων από τους προς απέλαση ή επιστροφή υπηκόους τρίτων χωρών. Έτσι αποσαφηνίζεται ρητά ότι σε όλες τις περιπτώσεις παρανόμως εισερχομένων πολιτών τρίτων χωρών από μη θεσμοθετημένα συνοριακά σημεία διέλευσης, θα εφαρμόζονται οι διαδικασίες απέλασης και όχι «επιστροφής».

Προβλέπεται σαφής διαχωρισμός των διοικητικών διαδικασιών απέλασης, οι οποίες διατάσσονται αποκλειστικά από τις αστυνομικές αρχές άμεσα (σε περίπτωση που ο αλλοδαπός δεν αιτηθεί άσυλο ή η αίτησή του απορριφθεί) από τις διαδικασίες επιστροφής που αποτελούν αρμοδιότητα των αρχών μετανάστευσης και ασύλου. Αναμορφώνεται το καθεστώς παροχής προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης, ώστε να μην υπονομεύεται η διαδικασία επιστροφής, η οποία μειώνεται από 30 σε 25 ημέρες. Καθορίζονται περιοριστικά τα ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων επιστροφών και η άσκησή τους εντός αποκλειστικής προθεσμίας (αντικαθίσταται η αίτηση θεραπείας από ενδικοφανή προσφυγή) ώστε να μην ασκούνται παρελκυστικά. Εκσυγχρονίζεται η διαδικασία επιδόσεων των αποφάσεων με ψηφιακά μέσα.

Με άλλες διατάξεις του Νομοσχεδίου εισάγονται ρυθμίσεις που αφορούν την προσέλκυση των λεγομένων «ψηφιακών νομάδων», δηλαδή Πολιτών Τρίτων Χωρών οι οποίοι εργάζονται από την Ελλάδα με εξ΄ αποστάσεως εργασία με εργοδότες ή πελάτες εκτός Ελλάδας αλλά και σπουδαστών και ερευνητών, κατόχων έγκυρων τίτλων σπουδών, από κράτος μέλος της ΕΕ. Ταυτόχρονα ρυθμίζονται θέματα που είχαν προκύψει με την εισαγωγή της έννοιας της «επενδυτικής κινητικότητας», που ως στόχο έχει την προσέλκυση επενδύσεων και επενδυτών. Πιο συγκεκριμένα, πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι έχουν λάβει άδεια διαμονής ως επενδυτές για επένδυση σε τραπεζική κατάθεση ή άυλους τίτλους, μπορούν να αξιοποιήσουν τα εν λόγω επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία θα ρευστοποιήσουν, μεταβαίνοντας σε άλλη επενδυτική κατηγορία, είτε στην αγορά ακίνητης περιουσίας χωρίς να απωλέσουν το δικαίωμα νόμιμης διαμονής.

Το Νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη