Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην αυτοδιοίκηση το σχέδιο νόμου για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ όλης της χώρας με το πρόσχημα αντιμετώπισης της λειψυδρίας, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση.
Με κινητοποιήσεις, νομική προσφυγή και πολιτική διεκδίκηση απειλούν πολλοί δήμοι , όπου εκφράζεται ομόθυμα η αντίθεση στις προβλέψεις των επιλογών της κυβέρνησης. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δήμοι της περιφέρειας ΑΜΘ.
Στο προσυνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη συμμετείχε και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ Σάββας Μιχαηλίδης, ο οποίος εξέφρασε για άλλη μία φορά τους έντονους ενδοιασμούς αλλά και την αντίδραση του για τις συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Παρά το γεγονός, ότι η ΚΕΔΕ, φαινόταν να συμφωνεί με την αναθεωρημένη πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και αφορούσε στο να δημιουργηθεί μία ΔΕΥΑ ανά νομό, εντούτοις τώρα αναμένει «να δει το νομοσχέδιο», γεγονός, που μάλλον προέκυψε ύστερα και από τις αντιδράσεις πολλών δημάρχων αλλά και της ΠΕΔ ΑΜΘ.
Ο κύριος Μιχαηλίδης, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι οι δήμοι αντιδρούν με την υποχρεωτική συνένωση των επιχειρήσεων, ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο να εγκριθεί, ένα τέτοιο νομοσχέδιο από τη βουλή, είπε με νόημα ότι «αν θέλουν σύγκρουση, θα την έχουν».
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ τονίζει, ότι οι ΔΕΥΑ παίζουν σημαντικό ρόλο στην τοπική ανάπτυξη, καθώς είναι ευέλικτες και άμεσα προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε δήμου, υποστηρίζοντας, ότι η μεταρρύθμιση δεν εξυπηρετεί τις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους, καθώς προκαλεί τον κίνδυνο υποβάθμισης της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, ειδικά σε απομακρυσμένες και μικρές περιοχές.