Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Σ. Σαμπιχά: Πομάκοι, Ρομά και Αφροέλληνες δεν έχουν καμία σχέση με την Τουρκία

Πληθαίνουν οι φωνές στη μειονότητα, που αντιδρούν στο πρόσφατο οδοιπορικό της ΕΡΤ1 (εκπομπή «Ειδικές Αποστολές») στη Θράκη, στο οποίο δόθηκε βήμα μόνο στην πρόεδρο του DEB Τσιγδέμ Ασάφογλου κι όχι σε εκπροσώπους των Πομάκων και των Ρομά της χώρας, με την κα Ασάφογλου να δημιουργεί την εντύπωση πως η μειονότητα της Θράκης αυτοπροσδιορίζεται ως «τουρκική» και την ίδια να δηλώνει «Τουρκάλα».

Έτσι, μετά την αντίδραση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, που δήλωσε προς την κα Ασάφογλου «εσείς νιώθετε Τουρκάλα, εμείς Έλληνες», και ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Ρομά «Η Ελπίδα» με έδρα το Δροσερό Ξάνθης, διαχωρίζει την θέση του από το DEB, ξεκαθαρίζει τι πραγματικά ισχύει στην περιοχή και ζητάει από τον δημοσιογράφο Πιέρρο Τζανετάκο να επισκεφτεί ξανά στην περιοχή, για να δώσει το λόγο σε ανθρώπους από όλη τη μειονότητα κι όχι μόνο επιλεκτικά.

Την απάντηση υπογράφει η πρόεδρος του Συλλόγου Σαμπιχά Σουλεϊμάν.

Η απάντηση:
«Δυστυχώς, δεν κλήθηκε κανένας, ούτε από την κοινότητα των Ρομά, ούτε των Πομάκων να μιλήσει στο ειδικό αφιέρωμα στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, στην εκπομπή “Ειδικές Αποστολές”, που έκανε πρεμιέρα στην ΕΡΤ στις 15 Μαρτίου του 2021. Ο κ. Πιέρρος Τζανετάκος, που παρουσίασε το αφιέρωμα, επισκέφθηκε αρκετές πόλεις της Θράκης που έχουν μεγάλο πληθυσμό Μουσουλμάνων, και πήρε συνέντευξη από πολλούς ανθρώπους […]. Εντούτοις, όλοι όσοι μίλησαν στην εκπομπή εκ μέρους της μουσουλμανικής μειονότητας αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, και εκφράζουν την ελπίδα ότι μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Ο κ. Τζανετάκος αναφέρει ότι το “ισχυρό στοιχείο της μειονότητας δεν δέχεται την ταυτοτική διάκριση των υπολοίπων”. Αποκλείοντας όμως τις φωνές των Πομάκων και των Ρομά, η εκπομπή δίνει την εντύπωση, ίσως ακουσίως, πως δέχεται αυτήν την άποψη. Με αυτόν τον τρόπο, αφήνει αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι να μιλάνε για όλη την μειονότητα.

Οι Πομάκοι, οι Ρομά, και οι περίπου χίλιοι Αφροέλληνες της Ξάνθης είναι κομμάτι της μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά δεν έχουν κανένα κοινό πολιτισμικό ή άλλο στοιχείο με την Τουρκία. Ένα από τα κύρια θέματα για το ΚΙΕΦ, το κόμμα αυτών που αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, όπως λένε στην εκπομπή, είναι να διατηρήσουν τα μειονοτικά σχολεία που διδάσκουν τουρκικά και δίνεται ισχυρή έμφαση στην ισλαμική θρησκευτική εκπαίδευση.

Ο σύλλογος “Η ΕΛΠΙΔΑ” αντιπροσωπεύει έναν από τους μεγαλύτερους μόνιμους οικισμούς Ρομά στην Ελλάδα, και ένας από τους κύριους στόχους μας είναι να δεχθούν τα παιδιά του οικισμού στα ελληνικά δημόσια σχολεία της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μας μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση στην κοινωνία ως Έλληνες πολίτες, να ολοκληρώσουν επιτυχώς την εκπαίδευσή τους, και να μπουν στην αγορά εργασίας. Αυτή η θέση μας διαχωρίζει από το κομμάτι της μειονότητας που αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκικό. Συμφωνούμε με αρκετούς προσκεκλημένους στην εκπομπή που τονίζουν το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητάς τους. Όταν όμως οι φωνές μας αποκλείονται από τον δημόσιο διάλογο, πόσο μάλλον στην κρατική τηλεόραση, το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό χάνει την ουσία του. Η μη συμπερίληψη στην εκπομπή αντιπροσώπων των κοινοτήτων των Ρομά και των Πομάκων της Θράκης είχε ως αποτέλεσμα την μονόπλευρη προσέγγιση του θέματος της συνείδησης της μουσουλμανικής μειονότητας.

Θα θέλαμε να καλέσουμε τις “Ειδικές Αποστολές” να το διορθώσουν, κάνοντας ένα δεύτερο αφιέρωμα στο οποίο θα ακουστούν και οι δικές μας φωνές».

Πηγή: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email