Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τέλος στο Δώρο Χριστουγέννων επί του ονομαστικού μισθού; – Σενάρια για κοινωνικό μέρισμα

Τέλος στα σενάρια για δώρο Χριστουγέννων επί του ονομαστικού μισθού βάζει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τα 13,4 δις. του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης στο δεκάμηνο, και του πρωτογενούς ελλείμματος 9,056 δισ. ευρώ με βάση τα σημερινά δεδομένα. Μάλιστα στις δαπάνες ο πήχης έχει πάει στα 51,8 δισ. ευρώ (υπέρβαση 7,668 δισ. ευρώ) και φορολογικά έσοδα καταγράφεται υστέρηση 6,052 δισ. ευρώ στα 35,564 δισ. ευρώ.

Προτεραιότητα στη μερική απασχόληση

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, κάτι τέτοιο «θα έστελνε το λάθος μήνυμα, σε μια συγκυρία όπου δεν υπάρχουν πλεονάσματα, αλλά ελλείμματα». Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου με βάση την αποζημίωση των 534 ευρώ, περίπου 500.000 έως 600.000 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση θα λάβουν πολλαπλάσιο Δώρο Χριστουγέννων σε σχέση με τις ονομαστικές – κανονικές – τους αποδοχές, «βοηθώντας αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

«Αυτοί είναι που έχουν πιο μεγάλη ανάγκη», ανέφερε το ίδιο στέλεχος σημειώνοντας ότι «πως μέρος αυτού του αριθμού εργαζομένων υποκρύπτει και όχι κανονικό ωράριο. Αλλά είπε πως «εδώ ερχόμαστε και παρεμβαίνουμε προς όφελος εργαζόμενων που εργάζονται σε τέτοιες συνθήκες προφανώς όχι με τη βούλησή τους». Επίσης όσοι λάμβαναν και άλλο χρήμα, π.χ. μέσω φιλοδωρημάτων στην εστίαση, έχουν απώλεια «που πρέπει να καλύψουμε».

Κοινωνικό μέρισμα

Αναφορικά με το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται η εξαγγελία του Πρωθυπουργού, που θα περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί την Παρασκευή.

Παράταση στην αποζημίωση ειδικού σκοπού

Τέλος, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή η παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και τον Δεκέμβριο. Ωστόσο το αν θα δοθούν 800 ευρώ ή θα επιστραφεί η αξία στα 534 ευρώ είναι ένα θέμα που δεν έχει κλείσει.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη