Τρίτη 23 Απριλίου 2024

«Τίνος είσαι»: Εικαστική έκθεση από τους Art Traces στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Την εικαστική έκθεση του προγράμματος «Τίνος είσαι» των Art Traces, θα φιλοξενήσει από τις 13 Αυγούστου έως τις 30 Σεπτεμβρίου ο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

Αναλυτικά οι διοργανωτές αναφέρουν:

Η ιδέα ήταν να ερευνήσουμε το πώς οι νέοι της Αλεξανδρούπολης θυμούνται και συγκεκριμένα τί θυμούνται. Στην ουσία το πρόγραμμα «Τίνος Είσαι» αναφέρεται στην ιστορία της μνήμης των απογόνων των προσφυγών που δημιούργησαν την Αλεξανδρούπολη. Αναφέρεται στο πως μέσα από τις καθημερινές ιστορίες, τα ακούσματα και τις μνήμες των προγόνων τους οι νέοι της πόλης διαμορφώνουν την ιστορική και πολιτισμική τους ταυτότητα.

Σε αυτή μας τη δράση καταγράψαμε μαρτυρίες οι οποίες βιντεοσκοπήθηκαν, μονταρίστηκαν και πλαισιώθηκαν από μουσική η οποία γράφτηκε για κάθε εθνοπολιτισμική ομάδα ξεχωριστά. Επίσης φωτογραφίσαμε ανθρώπους, τοπία του αστικού και αγροτικού ιστού της Αλεξανδρούπολης και συλλέξαμε αρχειακό υλικό (οικογενειακές φωτογραφίες, έγγραφα και αντικείμενα).

Τα παραπάνω θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης – ΕΦΑ Έβρου από 13 Αυγούστου έως και 30 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα υπάρξουν εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία θα αφορούν έννοιες όπως το προσφυγικό τραύμα, τη συλλογική και ατομική ταυτότητα και τη σημασία της διατήρησης της μνήμης, της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πιστεύουμε ότι όποια γνώση παράγεται θα πρέπει να διαμοιράζεται και γι΄ αυτό επιλέξαμε ότι το συνολικό υλικό της έρευνας μετά το τέλος του προγράμματος θα αρχειοθετηθεί και θα κατατεθεί στο Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ στην Κομοτηνή για να είναι προσβάσιμο στους ερευνητές.

Συμμετέχοντας στη δράση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός η ομάδα Art Traces σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 13 Αυγούστου στις 20.00.

Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης για το υπόλοιπο διάστημα μέχρι και τη λήξη της θα είναι: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη 09.00 – 13.00 (Τρίτη κλειστά) & Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 09.00 – 13.00 & 19.00- 21.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Λόγω των περιορισμών που επιβάλλουν οι ισχύουσες διατάξεις για την αποφυγή μετάδοσης του COVID-19, οι θέσεις για τα εγκαίνια της δράσης θα είναι περιορισμένες. Η προκράτηση θέσεων είναι υποχρεωτική και για την εξασφάλισή τους μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να επισκεφτεί το: https://digitalculture.gov.gr/…/tinos-ise…/…

Η είσοδος στον χώρο της περιοδικής έκθεσης του μουσείου θα γίνεται αυστηρά σε ομάδες των δέκα (10) ατόμων.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων και εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σας περιμένουμε με χαρά.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη