Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη: 10 στάσεις μέσα και γύρω από την πόλη

Ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη. Άψογα καμωμένη από άποψη ρυμοτομίας, η Αλεξανδρούπολη έχει ως σήμα κατατεθέν της τα ατελείωτα χιλιόμετρα της παραλίας της – γεμάτη μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Η ανατολικότερη πρωτεύουσα της Ελλάδας -799 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα- είναι μια σύγχρονη πόλη με τα όλα της και φυσικά με το κοσμολίτικο λιμάνι της, το οποίο βρίσκεται σε θέση «γεωστρατηγική» μεταξύ Ασίας, Μεσογείου και Βαλκανίων.

Ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη: Η πρώτη γνωριμία

ΑλεξανδρούποληΗ ιστορία της πόλης χάνεται στα βάθη της ιστορίας μιας και ίχνη ανθρώπινης παρουσίας υπάρχουν στην περιοχή από τη νεολιθική εποχή. Τη βυζαντινή περίοδο, στην ευρύτερη περιοχή, αναπτύχθηκε η πόλη Τραϊανούπολη. Ευρισκόμενη σε απόσταση αναπνοής από την Κωνσταντινούπολη, συνέδεε την πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας με την Ελλάδα. Το 1920, η Τραϊανούπολη ενσωματώθηκε στην Ελλάδα και μετονομάστηκε σε Αλεξανδρούπολη.

Αλεξανδρούπολη - ΦάροςΣήμα κατατεθέν της πόλης είναι ο εντυπωσιακός φάρος της στην προκυμαία. Το απόγευμα, ο παραλιακός δρόμος κλείνει για τα οχήματα και αυτή είναι η ιδανική στιγμή για μια χαλαρή περατζάδα στο λιμάνι. Το σημείο της πόλης βέβαια που συναντά κανείς τον περισσότερο κόσμο βρίσκεται στις πολλές καφετέριες πάνω από το λιμάνι.

Ταξίδι στην ΑλεξανδρούποληΌσο για την αρχιτεκτονική της Αλεξανδρούπολης, αυτή είναι ένα μείγμα νέων, μοντέρνων κτιρίων και αρχιτεκτονικών στολιδιών του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Η Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία και η Λεονταρίδειος Σχολή, που σήμερα στεγάζει το εκκλησιαστικό μουσείο, όπως και η εκκλησία του Αγ. Ελευθερίου είναι μερικά από αυτά τα κτίρια «στολίδια».

City break στην Αλεξανδρούπολη

Μέσα σε τρεις ημέρες μπορείτε να δείτε τα όμορφα σημεία της Αλεξανδρούπολης αλλά και τα γύρω από αυτήν. Ας δούμε τις 10 σημαντικότερες στάσεις.

Φάρος Αλεξανδρούπολη1. Ο πάλλευκος φάρος έχει ύψος 27 μέτρα και 6 ορόφους με πέτρινα σκαλοπάτια. Ένα όμορφο σιντριβάνι μπροστά του (στο οποίο ενίοτε κάνουν τις βουτιές τους οι γλάροι) δίνει την τελική πινελιά στην εντυπωσιακή εικόνα. Το φως του φάρου φτάνει σε ακτίνα 23 μιλίων. Χρονολογείται από το 1880 και «μαρτυρά» το παλιό όνομα της πόλης – Δεδεαγάτς.

2. Τα ιαματικά λουτρά του Έβρου βρίσκονται στη θέση της αρχαίας Τραϊανούπολης – στο χωριό Λουτρά, 14 χλμ. μακριά από την Αλεξανδρούπολη- και το κτίριο που στεγάζονται είναι ένα πραγματικό κόσμημα. Το θολωτό πλινθόκτιστο οικοδόμημα  ήταν κάποτε ξενώνας για τους οδοιπόρους του 14ου αιώνα – οι επισκέπτες μπορούν να διαμείνουν και σήμερα στους ξενώνες εδώ. Σε αυτές τις πηγές αναβλύζουν υδροχλωριούχα και θερμομεταλλικά νερά. Αν θέλετε να μείνετε εδώ περισσότερο από μια ημέρα, υπάρχει πλήθος δωματίων και ξενοδοχείων.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
Πηγή φωτογραφίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης / am-alexandroupolis.gr

3. Αρχαιολογικό μουσείο Μεσημβρίας. Ένας ανηφορικός και γεμάτος στροφές δρόμος μέσα σε καταπράσινο τοπίο οδηγεί σε αυτόν το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Πρωταγωνιστής, το ιερό της θεάς Δήμητρας – από το οποίο σώζεται μόνο η θεμελίωσή του.

4. Η ακριτική Παναγία Κοσμοσώτειρα βρίσκεται δίπλα στη γέφυρα που χαράζει τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εκκλησιαστικό μνημείο στην τοποθεσία Φέρες (στην αρχαία Βήρα). Χτίστηκε στα μέσα του 12ου αιώνα -το 1152- και αποτελεί κορυφαίο δείγμα βυζαντινής ναοδομίας. Η εντολή για τη δημιουργία του δόθηκε από τον αυτοκράτορα Ισάακιο Κομνηνό. Σήμερα σώζεται μόνο ο ναός, ενώ, δίπλα του, υπάρχουν και τα ερείπια της μονής. Σε κάθε περίπτωση, η θέα από εδώ προς τον κάμπο του Έβρου είναι αξεπέραστη.

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
Πηγή φωτογραφίας: Εθνολογικό Μουσείο Θράκης / emthrace.org

5. Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά και όμορφα μουσεία της Βόρειας Ελλάδας και στεγάζεται σε ένα πέτρινο νεοκλασικό κτίριο του 1899, μόλις 5 λεπτά απόσταση από τον διάσημο φάρο. Αν οργανώσετε το ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη, βάλτε το στη λίστα. Στα εκθέματα του, περιλαμβάνει περισσότερα από 500 αντικείμενα του υλικού πολιτισμού των Θρακών. Το εκθεσιακό υλικό είναι έτσι οργανωμένο, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να αποκομίσει μια εικόνα της παραδοσιακής ζωής της Θράκης και ειδικότερα του νομού Έβρου από το τέλος του 17ου ως τις αρχές του 20ου αιώνα.

Εκδρομές κοντά στην Αλεξανδρούπολη

6. Το μουσουλμανικό τέμενος της Αλεξανδρούπολης είναι πραγματικά εντυπωσιακό -θεωρείται το μεγαλύτερο μουσουλμανικό τέμενος σε ευρωπαϊκό έδαφος- και στην ουσία, υπάρχει στην πόλη πριν καν αυτή αναγνωριστεί ως τέτοια. Χρονολογείται από το 1895 και αρχικά ήταν ένα διώροφο κτίσμα, χτισμένο από πέτρα,. Τότε, στέγαζε την ιερατική σχολή της περιοχής. Στο εσωτερικό του κυριαρχεί μια τετράγωνη αίθουσα προσευχής για τους Μουσουλμάνους πιστούς, ενώ στη δυτική του πλευρά βρίσκεται ο μιναρές του Μουσουλμανικού τεμένους. Είναι μαρμάρινος, με περίτεχνη διακόσμηση και πλήθος χαραγμένων επιγραφών. Στη δυτική του πλευρά του βρίσκεται ο τάφος ενός από τους σημαντικότερους στρατηγούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του Φαΐεκ Χουσεΐν Πασά.

7. Σε απόσταση 15 λεπτών από την πόλη βρίσκεται το μαγευτικό Δέλτα του Έβρου. Η περιήγηση ξεκινάει από το κέντρο πληροφόρησης από όπου μπορείτε να κανονίσετε μια βόλτα με βάρκα – με ξεναγό. Κατά πάσα πιθανότητα, στην περιήγηση σας στο Δέλτα, για την οποία θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 ώρες, θα συναντήσετε πολλά φλαμίνγκο – καλό είναι να έχετε μαζί σας κιάλια.

8. Σε άλλα 40 λεπτά από εδώ, θα βρεθείτε στο Εθνικό Πάρκο του δάσους Δαδιάς. Παρά την καταστροφή του σε σημαντικό βαθμό, λόγω πυρκαγιάς το καλοκαίρι του 2022, το δάσος συνεχίζει να αποτελεί έναν μαγικό τόπο για να χαθεί κανείς στην αγκαλιά του. Υπάρχουν συνολικά 4 μονοπάτια. Στο Κέντρο Ενημέρωσης θα πάρετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το οικοσύστημα του δάσους αλλά και και για το ποιες δραστηριότητες μπορείτε να απολαύσετε εδώ.

9. Βάλτε και άλλα 20 λεπτά οδικώς από τη Δαδιά και θα βρεθείτε στο γραφικό Σουφλί, διάσημο για τη βιομηχανία μεταξιού που άκμαζε στην πόλη τον 19ο αιώνα.

Μουσείο Τέχνης Μεταξιού - Σουφλί
Το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού, στο Σουφλί

Μια επίσκεψη στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού της οικογένειας Τσακίρη είναι απαραίτητη για να πάρετε όλες τις πληροφορίες για την διαδικασία του μεταξιού, από το κουκούλι μέχρι την τελική μορφή.

10. Τελευταίος σταθμός στο ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο, τη μικρή πόλη, ακριβώς δίπλα από τα σύνορα. Οι περισσότερη την έχουν συνδέσει με το Διδυμότειχο μπλουζ, αυτή είναι η ιστορία του τραγουδιού του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Με έντονη τη σφραγίδα του βυζαντινού αλλά και το οθωμανικού στοιχείου – με δύο λόγια, μια απόλυτα Θρακιώτικη πόλη- το Διδυμότειχο υπήρξε η πρωτεύουσα του Βυζαντίου το 1325. Αξίζει να επισκεφθείτε τα κάστρα στην «Πάνω Πόλη» , από όπου θα κερδίσετε και μια υπέροχη θέα.

ΠΗΓΗ: exploringgreece.tv

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email