Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τα ευτράπελα και οι «καραμπόλες» των εκλογών σε Μακεδονία και Θράκη

Εκπλήξεις έκρυβε η κάλπη της 21ης Μαΐου για τους υποψηφίους των κομμάτων, με ηχηρά ονόματα να μένουν εκτός των βουλευτικών εδράνων, άλλοι να επανεκλέγονται και κάποιοι να παίρνουν το «βάπτισμα του πυρός».

Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στον εκλογικό χάρτη θα διαπιστώσει κανείς τις πολιτικές ανατροπές των εκλογών. Ας τις πάρουμε με τη σειρά…ανά περιφέρεια.

Έβρος

Τέσσερις είναι οι βουλευτές στον Έβρο που κατάφεραν να εκλεγούν. Βάσει των αποτελεσμάτων η ΝΔ κερδίζει 2 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 1 και η Ελληνική Λύση 1.

Πιο συγκεκριμένα, με τη Νέα Δημοκρατία εκλέγονται οι Χρήστος Δερμεντζόπουλος με 15.230 ψήφους και Σταύρος Καλέτσης με 11.759 ψήφους. Δεν κατάφερε να εκλεγεί ο Αναστάσιος Δημοσχάκης. Να σημειώσουμε ότι ο Σταύρος Κελέτσης βγήκε νικητής μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται, ένας άνθρωπος με πλούσια πολιτική δράση, ο οικονομολόγος Μενέλαος Μαλτέζος με 6.258 ψήφους, ενώ εκτός Βουλής μένει η Νατάσα Γκαρά με 4.218 ψήφους.

Με την Ελληνική Λύση εκλέγεται ο Παράσχος Παπαδάκης με 2.989 σταυρούς.

To ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αν και τρίτη πολιτική δύναμη στον Έβρο, δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή.

Ροδόπη

Η μοναδική Περιφερειακή Ενότητα στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήρθε πρώτος και «βάφτηκε» ροζ. Μάλιστα, πολιτικό στέλεχος του κόμματος μιλά για «ωμή παρέμβαση» της Τουρκίας στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές.

Με βάση, λοιπόν, τα αποτελέσματα ο Φερχάτ Οζγκιούρ (ΣΥΡΙΖΑ), ο «εκλεκτός» του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, εκλέγεται βουλευτής με 12.208 σταυρούς.

Με τη Νέα Δημοκρατία εκλέγεται ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με 10.390 ψήφους και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επανεξελέγη Αχμέτ Ιλχάν με 5.689 ψήφους.

Ξάνθη

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξέλεξαν από έναν βουλευτή αντίστοιχα.

Ο Σπύρος Τσιλιγγίρης (ΝΔ) συγκέντρωσε 8.113 ψήφους, ακολουθεί ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν από τον ΣΥΡΙΖΑ με 7.216 σταυρούς και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξελέγη ο Μπουρχάν Μπαράν.

Καβάλα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ήρθε πρώτος και με διαφορά, συγκεντρώνοντας 25.340 ψήφους. Ακολουθούν οι Ιωάννης Πασχαλίδης, με 10.302 σταυρούς, και Μακάριος Λαζαρίδης με 6.838 ψήφους.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται η Τάνια Ελευθεριάδου με 6.168 ψήφους.

Δράμα

Στη Δράμα η Νέα Δημοκρατία εξέλεξε βουλευτή τον Δημήτρη Κυριαζίδη με 6.820 ψήφους.

Δεύτερη πολιτική δύναμη αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που εξέλεξε τον Αναστάσιο Νικολαΐδη με 3.060 σταυρούς, ενώ εκτός έμεινε η Χαρά Κεφαλίδου που συγκέντρωσε 2.776 ψήφους.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος με 3.465 ψήφους.

Πηγή: vradini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη