Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Τα μέτρα του ΥΠΑΑΤ, η στήριξη και ο χρόνος υλοποίησης τους για τους πυρόπληκτους του Έβρου – Τι είπε ο Κελέτσης

1.133 δηλώσεις για 67.589 στρέμματα που κάηκαν – κυρίως ελαιόδενδρα και αμπέλια- και 25 δηλώσεις για την απώλεια 6.658 ζώων και 1.700 κυψελών. Οι καταστροφές στο περιβάλλον ήταν ανυπολόγιστες καθώς το 94% του ενός εκατομμυρίου – και πλέον- στρεμμάτων που κάηκαν ήταν δασικές εκτάσεις, ενώ σημαντικές ήταν και οι ζημιές που υπέστη η αγροτική παραγωγή.

2,5 μήνες σχεδόν μετά και η στήριξη που έχουν λάβει οι πυρόπληκτοι του νομού είναι μηδαμινή, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν από την πρώτη κιόλας στιγμή. Στρεβλώσεις, κενά, παραλείψεις και γραφειοκρατία οδήγησαν πολλές από τις αρχικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης να παραμείνουν ανακοινώσεις με την οργή και την αγανάκτηση των πληγέντων καθ’ όλα δικαιολογημένα συναισθήματα.

Ο Εβρίτης υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης αμέσως μετά τις δηλώσεις του υπουργού για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στον Έβρο, στον αριθμό 16, έσπευσε να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις με κυρίαρχη στόχευση την άμεση υλοποίηση τους, ώστε πράγματι οι πληγέντες να βρουν ουσιαστική βοήθεια. Ο κύριος Κελέτσης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και αστοχίες, αλλά το υπουργείο έχει στόχο να τα αντιμετωπίσει όλα, θεωρώντας πως τα μέτρα αυτά θα συμβάλλουν στην ολική ανασύνταξη της οικονομίας της περιοχής.

Η βασικότερη απόφαση είναι η εφαρμογή του Μέτρου 5.2, για τη δωρεάν, κάλυψη 100%, αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή στάβλων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν με άδεια με τον υφυπουργό, να τονίζει πως από αυτό θα ευεργετηθούν πολλοί κτηνοτρόφοι με την παραμονή τους στο νομό να έχει προοπτικές και να μην σκέφτονται την εγκατάλειψη. Η ένταξη όλων των επιλαχόντων του Έβρου στα σχέδια βελτίωσης του 2023 είναι ακόμη μια σημαντική απόφαση για τους παραγωγούς, όπως επεσήμανε ο κύριος Κελέτσης καθώς θα υποστηριχτούν επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, ενώ θα κατατεθεί τροπολογία άμεσα που θα διασφαλίζει το ακατάσχετο των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων.

Όπως είπε ο κύριος Κελέτσης δόθηκε εντολή στον ΕΛΓΑ να επανεξεταστούν οι βασικές τιμές αποζημιώσεων στην απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων του Έβρου έχουν δοθεί από την Κρατική Αρωγή 2 εκατ. ευρώ, και όπως σημείωσε, μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου ο ΕΛΓΑ θα είναι σε θέση να παραδώσει το ψηφιακό αρχείο στην κυβερνητική επιτροπή κρατικής αρωγής, ούτως ώστε πριν από το τέλος του έτους 2023, να καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων για τις απώλειες φυτικού κεφαλαίου.

Σχετικά με την απώλεια παγίου κεφαλαίου ο υπουργός είπε, ότι αφού ολοκληρωθεί η συγκρότηση των εξατομικευμένων φακέλων, θα καταβληθούν εντός του επόμενου διμήνου οι προκαταβολές αποζημιώσεων μέσω της κυβερνητικής επιτροπής κρατικής αρωγής και του υπουργείου οικονομικών. Επίσης, θα ενεργοποιηθεί και το μέτρο του γεωργικού αποθεματικού για την αποζημίωση παραγωγών που δεν προβλεπόταν ή δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ. Παράλληλα με το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή το επόμενο διάστημα θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων στον Έβρο.

Για τον κλάδο της μελισσοκομίας ο κύριος Κελέτσης, είπε ότι οι πληγέντες μελισσοκόμοι θα συμμετέχουν στις δράσεις του τομεακού μελισσοκομικού προγράμματος. Ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης επεσήμανε, πως το μελισσοκομικό πάρκο Δαδιάς – Σουφλίου που καταστράφηκε από την πυρκαγιά, θα ανακατασκευαστεί πλήρως με το κόστος να καλύπτεται από το τομεακό πρόγραμμα μελισσοκομίας.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email