Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των μεταναστευτικών ροών και στον Έβρο – Σε επαγρύπνηση οι αρμόδιες αρχές

Οι μεταναστατευτικές ροές παρουσιάζουν και πάλι αύξηση με τις αρμόδιες αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή. Οι αριθμοί αυξάνουν και τα περιστατικά πληθαίνουν. Οι ροές το 2024 στον Έβρο αλλά και στα νησιά τους πρώτους μήνες του χρόνου εμφάνισαν ανοδικά νούμερα και σε σύγκριση με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που δείχνουν το πρώτο τετράμηνο του 2024 να σημειώνουν υψηλότερες ροές από το 2019.

Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα στον Έβρο, οι αιτήσεις ασύλου που κατατίθενται στο Φυλάκιο έχουν διπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο κατατέθηκαν 585 αιτήσεις.

Παράλληλα, οι μετανάστες διά θαλάσσης φτάνουν με μικρά σκάφη και προσπαθούν να προσεγγίσουν σε διαφορετικά σημεία της χώρας όπως στην Κρήτη, την Γαύδο και την Λακωνία.

Το πρώτο τετράμηνο του 2019 είχαν φτάσει στην Ελλάδα περίπου 11.000 μετανάστες. Το 2024 από τις αρχές του χρόνου έως τον Απρίλιο ήδη ο αριθμός των αφίξεων είχε φτάσει τις 11.835, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 154% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2023.

Όσον αφορά πάντως τη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, πηγές του λιμενικού σώματος αναφέρουν, ότι εξακολουθεί να υπάρχει συνεννόηση και απευθείας επικοινωνία μεταξύ των στελεχών του λιμενικού των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2024 είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτκής Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό του λιμενικού σώματος, με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων να υπάρχει εκ νέου ενεργοποίηση του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής με κύριο σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη