Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Τελικά… «κλείνει» η παραλιακή της Αλεξανδρούπολης – Η καθυστέρηση, η σύγχυση και η παραφημολογία

Έστω και τελευταία στιγμή πάρθηκε η απόφαση για να κλείσει η παραλιακή λεωφόρος της Αλεξανδρούπολης για τα αυτοκίνητα και να ανοίξει για τους πεζούς το καλοκαίρι. Σε έκτακτη συνεδρίαση που έγινε το πρωί της Πέμπτης, δια περιφοράς, με θέμα την έγκριση Νέας Περιοδικής Πεζοδρόμησης Παραλιακής οδού και λοιπών οδών, κεντρικής περιοχής Αλεξανδρούπολης, αποφασίστηκε ομόφωνα (με 33 θετικές ψήφους) η παραλιακή να κλείνει για τα αυτοκίνητα 20:00 – 01:00 και να δίνεται στους πεζούς.

Ωστόσο δεν έχει άμεση ισχύ, αλλά η καθυστέρηση θα συνεχιστεί καθώς η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να πάει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και να εγκριθεί ώστε να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ για να εφαρμοστεί. Άρα οι πολίτες θα περιμένουν ακόμη για να απολαύσουν τον περίπατό τους στην παραλιακή λεωφόρο της Αλεξανδρούπολης. Μία καθυστέρηση που είναι εις βάρος των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών της περιοχής.

Το ιστορικό την παραλιακής.

Αξίζει όμως να θυμίσουμε ότι προηγήθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης στην οποία μπήκε ως θέμα το κλείσιμο της παραλιακής λεωφόρου. Στην διάρκεια της συζήτησης του θέματος τέθηκε  αντιπρόταση για την αλλαγή του ωραρίου κλεισίματος της παραλιακής από 08:00 – 13:00 να γίνει 09:00- 13:00 μετά από αίτημα περί αλλαγής της ώρας.

Με αυτές  τις προτάσεις  των δύο ωραρίων έγινε η ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο και το σώμα  έδωσε 19 ψήφους στην πρόταση περί κλεισίματος στις 21.00 και 15 ψήφους στο κλείσιμο στις 20.00. Ωστόσο η πλειοψηφία αυτή  δεν ορίζει και την τελική απόφαση καθώς  οι Σύμβουλοι ψήφισαν επί μίας «κανονιστικής» πράξης, που είτε η τροποποίηση της, είτε η παραμονή της σε ισχύ απαιτεί 21 ψήφους. 

Τελικά μετά από ερωτήματα των συμβούλων για το τι θα ισχύσει αφού δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των ψήφων, δίνεται η διαβεβαίωση από τον αρμόδιο υπάλληλο όσο και από την Αντιδήμαρχο Οικονομικών Ε. Ιντζεπελίδου (ακούγεται ξεκάθαρα στο σημείο εκείνο στην ζωντανή μετάδοση που γινόταν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του δήμου), αλλά και από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Καϊσα, πως αφού δεν υπάρχει νέα απόφαση, θα ισχύσει η παλιά, δηλαδή η πεζοδρόμηση της παραλιακής από 1/6 ως 30/9, από 8μμ ως 1πμ.

Χρειάστηκε μάλλον, να περάσει ένα 24ωρο για να δουν στο Δήμο ότι το ΦΕΚ για την πεζοδρόμηση αναφέρει πως πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για τη φετινή χρονιά δεδομένου ότι στην διάρκεια της συνεδρίασης δεν έγινε καμία τέτοια αναφορά.. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Δυστυχώς, δεν υπήρξε η απαιτούμενη πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων μετά την αρνητική ψήφο της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η συγκεκριμένη εισήγηση.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ήρθε το θέμα για συζήτηση και λήψη απόφασης, η παραλιακή ήδη για 3 βράδια ήταν «αυθαίρετα» κλειστή για οχήματα και ανοιχτή για τους πεζούς, μόνο με την απόφαση της επιτροπής ποιότητα ζωής και χωρίς την απαιτούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

 Ακολουθούν αρκετά 24ωρα, με μια ανεξήγητη  αδράνεια από τη Δημοτική Αρχή στο να φροντίσει να επιλύσει το θέμα, φτάνοντας σήμερα 2 Ιουνίου να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο δια περιφοράς ώστε εν συνεχεία να γίνει η επικαιροποίηση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη, εν συνεχεία να σταλεί προς δημοσίευση στο ΦΕΚ, γνωρίζοντας ότι αυτό θα προκαλέσει εκ νέου καθυστέρηση στο κλείσιμο της παραλιακής.  

Όλο αυτό το «κενό» διάστημα δεν υπήρξε καν διόρθωση στην αρχική διατύπωση και εντύπωση με την οποία αποχώρησαν από το δημοτικό συμβούλιο άπαντες στην τελευταία συνεδρίαση αφήνοντας εκτεθειμένη την αντιδήμαρχο και τον αρμόδιο υπάλληλο που ήταν και ο εισηγητής. Προκειμένου μάλιστα η δημοτική αρχή να καλύψει το γεγονός ότι για άλλη μία φορά ήταν πιθανότατα  «αδιάβαστη» (έτσι δείχνουν τα γεγονότα) επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στους πολιτικούς της αντιπάλους, οι οποίοι, απλώς, έκαναν χρήση του δικαιώματος και της υποχρέωσης που έχουν από το νόμο, να υποβάλλουν μία αντιπρόταση σε ένα θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Άλλωστε και αυτό είναι απόλυτα σαφές, ουδέποτε τοποθετήθηκε κάνει αρνητικά στο κλείσιμο της παραλιακής ούτε τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα προς συζήτηση!

Φτάνουμε λοιπόν στην 1η Ιουνίου, όπου με την απραξία και την αδράνεια της δημοτική αρχής να μην κάνει καμία ενέργεια, στην ουσία επιλέγει με τον τρόπο της να παραμείνει ανοιχτή η παραλιακή με σκοπό να δημιουργεί και πάλι θέμα στην τοπική κοινωνία, η οποία δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι πραγματικά  συμβαίνει. Άλλωστε έχει ήδη φροντίσει με το τελευταίο δελτίο τύπου να ρίξει τις ευθύνες στην αντιπολίτευση.

Με αυτά και αυτά μένει με δούμε το τέλος αυτού του κωμικοτραγικού σήριαλ που και πάλι έχει πρωταγωνιστές τα μέλη του δημοτικού συμβούλου!

Μερικά Ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις :

Γιατί κύλησε τόσος χρόνος να φτάσουμε σήμερα, 2 Ιουνίου, σε ένα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο δια περιφοράς που αν γινόταν νωρίτερα θα έβαζε τέλος στην παραφημολογία και την σύγχυση στους πολίτες και επισκέπτες της Αλεξανδρούπολης;

Γιατί δεν υπήρξε επίσημη θέση του Εμπορικού Συλλόγου για το ωράριο του κλεισίματος της παραλιακής, αφού από τα μέλη της υπήρξαν οι αντιδράσεις περί αλλαγής του; Θα περιμέναμε από τον εμπορικό σύλλογο να τοποθετηθεί δημόσια και να τεκμηριώσει το αρχικό αίτημα για αλλαγή στο κλείσιμο της παραλιακής.

Ποιος ευθύνεται για την σύγχυση που συχνά προκαλείται στους δημότες από άγνοια των νόμων και των κανονισμών σε θέματα καθημερινότητας τους;

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email