Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Τεράστια τα βάρη στις πλάτες των λογιστών – αδιάλειπτες  οι υπηρεσίες τους με τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η όλο και αυξανόμενη χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, η αξιοποίηση και η χρήση ψηφιακών πλατφορμών για την συμμετοχή σε επιδόματα, αλλά και η συχνότητα των αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο, τόσο για ιδιώτες όσο και για ελεύθερους επαγγελματίες, έχει καταστήσει απόλυτα αναγκαία την πολύ συχνή επαφή και συνεργασία των πολιτών με τους λογιστές τους.

Είναι γνωστό ότι πάντα απευθύνονται σε αυτούς για οποιαδήποτε απορία είτε αυτή αφορά καθαρά λογιστικό κομμάτι είτε έχει να κάνει με απορίες που αφορούν εξαγγελίες της κυβέρνησης και έχουν οικονομικό περιεχόμενο.

Η επιβάρυνση των λογιστών είναι τεράστια και έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν κυριολεκτικά να «σηκώσουν κεφάλι».

Χωρίς ανάσα επιδίδονται στο να προσπαθούν να προλάβουν το χρόνο και παράλληλα να ενημερώνονται για όλες τις αλλαγές που εξαγγέλλει κυβέρνηση.

Όλο αυτό το περιβάλλον τους έχει φτάσει στα όρια τους.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η συνάντηση των μελών του ΔΣ του Συλλόγου Λογιστών -Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Β. Έβρου με τους βουλευτές Έβρου, κ. Χρήστο Δερμεντζόπουλο και κ. Αναστασία Γκαρά το Σάββατο  και την Κυριακή 16 και 17 Ιουλίου αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει στο Δελτίο Τύπου, στις συναντήσεις τέθηκαν θέματα σχετικά με διαχρονικά προβλήματα του κλάδου, προβλήματα που προέκυψαν με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων στα λογιστικά γραφεία, στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και της υποβάθμισης δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και τρέχοντα προβλήματα που προέκυψαν από την υγειονομική και ενεργειακή κρίση τα τελευταία χρόνια και επηρεάζουν τους πολίτες στην ομαλή εξυπηρέτηση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Τέλος, εκ μέρους του Συλλόγου, κατατέθηκαν τα αιτήματα για :

● Αναβολή της υποχρεωτικότητας των Ηλεκτρονικών Βιβλίων myDATA για το έτος 2022 και επανεξέταση για το έτος 2023 με αρχικό στάδιο την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

● Παράταση στη διαβίβαση των εσόδων myDATA για το έτος 2021 έως 31/12/2022, χωρίς επιβολή κυρώσεων για αποκλίσεις ή τυπικές παραβάσεις.

● Μεταφορά της λήξης προθεσμίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος στις 30/9/2022.

● Θεσμοθέτηση της άδειας ασθένειας του λογιστή (και άδειας μητρότητας – πατρότητας) με παράταση των δηλωτικών υποχρεώσεων για τους πελάτες μας.

● Καθιέρωση του μήνα Αύγουστου ως περίοδος αδείας για τον κλάδο, με μετάθεση των δηλωτικών υποχρεώσεων.

● Στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών του Βορείου Έβρου.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη