Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Τετάρτη βράδυ – Τελευταία ενημέρωση για τα self test: Tι συμβαίνει στα Φαρμακεία του Έβρου – Ξεκινά κανονικά η διάθεση; – Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής με τα διπλά self test

Τις βραδινές ώρες της Τετάρτης επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο των Φαρμακοποιών του νομού Έβρου Αναστάσιο Τερζή και του ζητήσαμε να μας μεταφέρει την εικόνα που υπάρχει μέχρι αυτήν την ώρα (22:45) καθώς και την ετοιμότητα των φαρμακείων για τα επόμενα 24ωρα που θα ξεκινήσει η εφαρμογή της προμήθειας των self test στους δικαιούχους. Πρόθυμα μας απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα που θα πρέπει να γνωρίζετε για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων όταν την Πέμπτη και την Παρασκευή αναζητήσετε το δικό σας self test.

7+1 Ερωτήσεις για την πρεμιέρα των self test στα φαρμακεία.

ΕΡΩΤ: Έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία του νομού Έβρου με self test; Έχουν όλα την ίδια ποσότητα των 75 τεμαχίων ανά φαρμακείο;

ΑΠΑΝ: Οι φαρμακαποθήκες της περιοχής έχουν εφοδιαστεί με self test. Έφτασαν εχθές (Τετάρτη) το μεσημέρι, οπότε καλώς εχόντων των πραγμάτων αύριο (Πέμπτη) το πρωί και κατά την διάρκεια της ημέρας – πιστεύω μέχρι το μεσημέρι – θα έχουν πάρει όλα τα φαρμακεία την προβλεπόμενη ποσότητα. Η ποσότητα των 75 τεμαχίων είναι δεδομένη για κάθε φαρμακείο και δεν μπορεί κάποιο φαρμακείο να πάρει περισσότερα η λιγότερα από αυτά.

ΕΡΩΤ: Γνωρίζουμε ότι τα τεστ αφορούν μαθητές λυκείου και εκπαιδευτικούς λυκείου. Πως γίνεται η παραλαβή τους και τι πρέπει να έχουν μαζί τους όσοι έρχονται στα φαρμακεία.

ΑΠΑΝ: Πέρα από την παραλαβή των τεστ το σημαντικό είναι ότι πρέπει να ανοίξει η σχετική εφαρμογή στην οποία τα φαρμακεία πρέπει να καταχωρούν το ΑΜΚΑ του πολίτη που είναι δικαιούχος. Αν καταχωρήσουμε το ΑΜΚΑ κάποιου που δεν είναι δικαιούχος δεν θα επιβεβαιώνεται. Θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι είναι δικαιούχους. Στη συνέχεια παραλαμβάνει το self τεστ από το φαρμακείο. Την ίδια ώρα δεσμεύεται το ΑΜΚΑ του ότι το πήρε.

ΕΡΩΤ: Με βάση την σημερινή ανακοίνωση της υπουργού για δύο ελέγχους την εβδομάδα να υποθέσουμε ότι οι δικαιούχοι θα πάρουν δύο self test με την πρώτη επίσκεψη στο φαρμακείο;

ΑΠΑΝ: Απ’ όσο καταλαβαίνουμε, δεδομένο ότι η οδηγία για τα δύο self test δόθηκε σήμερα το απόγευμα, θα δοθεί ένα self test αυτές τις μέρες σε κάθε δικαιούχο και το δεύτερο την επόμενη εβδομάδα γιατί ο αριθμός των τεστ δεν είναι επαρκής για να πάρουν δύο καθένας αυτήν την στιγμή.

ΕΡΩΤ: Μπορεί ένας μαθητής να παραλάβει self test για λογαριασμό του; Τι ισχύει αν έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του;

ΑΠΑΝ: Εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να εισάγουμε το ΑΜΚΑ στη λίστα της εφαρμογής. Αν το δικαιούται, το δίνουμε και ολοκληρώνουμε την διαδικασία. Στο φαρμακείο το μόνο που θα απαιτηθεί είναι το ΑΜΚΑ του δικαιούχου. Μπορεί για παράδειγμα να έρθει κάποιος από μία οικογένεια και να παραλάβει τα self test για περισσότερα από ένα μέλη εφόσον τα δικαιούνται.

ΕΡΩΤ: Όταν ένα φαρμακείο εξαντληθούν τα 75 τεμάχια διοχετεύει τους πελάτες του σε άλλα φαρμακεία η προμηθεύεται εκ νέου ποσότητα; Υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες πέρα των 75 που έχει προμηθευτεί κάθε φαρμακείο;

Θεωρητικά μιλώντας, η εφαρμογή είναι τέτοια που όταν το απόθεμα του κάθε φαρμακείο πέφτει κάτω από ένα όριο θα δίνεται αυτόματα ένα μήνυμα στην φαρμακαποθήκη να αποστείλει νέα ποσότητα. Όποτε με αυτόν τον τρόπο τα φαρμακεία θα εφοδιάζονται κατά διαστήματα.
Αν φυσικά πάει κάποιος σε κάποιο φαρμακείο και έχουν εξαντληθεί και δεν έχει εφοδιαστεί ακόμη εκ νέου self test θα πρέπει να το αναζητήσουν σε κάποιο άλλο φαρμακείο.
Εμείς αντιμετωπίζουμε δύο βασικά προβλήματα αυτή της την στιγμή:
Το ένα έχει να κάνει με το ότι τα test έρχονται χύμα και πρέπει να γίνει μία συσκευασία των 4 τεμαχίων το οποίο είναι και χρονοβόρο και το δεύτερο και κυριότερο είναι ότι αυτά που μέχρι στιγμής ήρθαν τα φαρμακεία δεν είναι self test είναι rapid test.
Είναι τα γνωστά rapid test που κάνουν στον ΕΟΔΥ και οι μικροβιολόγοι. Και έχουμε πολύ εύλογα ερωτήματα αν αυτά όντως μπορούν να γίνουνε στο σπίτι και αν μπορεί να τα χειριστεί ο μαθητής ή ο γονιός του.
Αυτά τα τεστ, αν ανοίξει και διαβάσει κάποιος τις οδηγίες χρήσης που έχουν μέσα, λένε ξεκάθαρα το ότι πρόκειται για rapid test τα οποία πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, και να μη γίνονται από κάποιον μη εξειδικευμένο άτομο.

ΕΡΩΤ: Αν ένα τεστ από την δοκιμασία χαρακτηριστεί άκυρο έχει δυνατότητα να επιστρέψει ο εκπαιδευτικός ή ο κηδεμόνας για να πάρει να το αντικαταστήσει με κάποιο άλλο;

ΑΠΑΝ: Απ’ όσο γνωρίζουμε όχι. Ο καθένας έχει δικαίωμα να πάρει ένα τεστ. Σε αυτήν την περίπτωση, αν όντως θέλει να το επαναλάβει γιατί κάτι πήγε στραβά, η μόνη δυνατότητα είναι να το προμηθευτεί, να το αγοράσει δηλαδή εφόσον το φαρμακείο διαθέτει προς πώληση. Δεν θα είναι τα ίδια. Αυτά που διατίθενται δωρεάν είναι κρατικό είδος τα οποία παραλαμβάνει το φαρμακείο και τα διαθέτει χωρίς χρέωση εννοείται. Αλλά έχει την δυνατότητα το φαρμακείο να προμηθευτεί κι άλλα, παρόμοια τεστ, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος αν θέλει να το επαναλάβει.

ΕΡΩΤ: Αναφορικά με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα και με δεδομένη την οδηγία σας να μην επισκέπτονται διανυκτερεύοντα φαρμακεία αυτό σημαίνει ότι δυνατότητα για να προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι τα self test είναι η πέμπτη ή Παρασκευή και το Σάββατο όπου είναι ανοιχτά ένα μέρος στο φαρμακείο. Επαρκή αυτός ο χρόνος για να γίνει ομαλά η προμήθεια των self test στον ενδιαφερόμενο σου.

ΑΠΑΝ: Καταρχήν να δούμε αν θα είναι η Πέμπτη. Να ξεκινήσουμε από κει γιατί η εφαρμογή ακόμα δεν έχει ανοίξει για τα φαρμακεία. Υποτίθεται ότι θα άνοιγε σήμερα (Τετάρτη) το μεσημέρι μέχρι στιγμής που μιλάμε δεν έχει ανοίξει.
Αν ανοίξει αργά το βράδυ ή αύριο το πρωί τότε θα κερδηθεί και η αυριανή (Πέμπτη) μέρα. Αν όχι τότε πιθανόν να χαθεί η αυριανή μέρα οπότε θα μείνει μόνο η Παρασκευή όπως σωστά είπατε και το πρωί του Σαββάτου που είναι ανοιχτά περίπου τα μισά φαρμακεία.
Γενικά καλό είναι να φροντίσουν να τα προμηθευτούμε όλοι μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου. Ακόμα και το πρωί της Δευτέρας προλαβαίνει κάνεις δεδομένο ότι τα φαρμακεία ανοίγουν στις οχτώ το πρωί.

ΕΡΩΤ: Υπάρχει περίπτωση το Σάββατο να λειτουργήσουν περισσότερα φαρμακεία ώστε να εξυπηρετηθεί το κοινό;

ΑΠΑΝ: Το Σάββατο λειτουργούν περίπου τα μισά φαρμακεία. Όχι δεν μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των φαρμακείων γιατί υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία μπορούν να ανοίξουν τα επιπλέον φαρμακεία.
Εμείς αύριο το πρωί μετά τις 10:00 – 11:00 η ώρα τα περισσότερα φαρμακεία της Αλεξανδρούπολης θα διαθέτουν τεστ. Αν έχει ανοίξει εφαρμογή θα μπορούμε να τα διαθέτουμε, αν δεν έχει ανοίξει εφαρμογή όμως δεν ξέρω αν θα προλάβουμε.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email