Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Τη 12η πιο ακριβή βενζίνη στην Ελλάδα έχει ο Έβρος

Πέρα από κάθε φαντασία και εφιάλτη διαμορφώνονται ι πλέον οι τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων στη χώρα μας, με τις τιμές να αυξάνονται σε καθημερινή βάση την κατανάλωση να έχει μειωθεί δραστικά, τόσο από τις επιχειρήσεις, όσο και από τα νοικοκυριά. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων, στις 11 Μαρτίου, ο Έβρος είχε την 12η πιο ακριβή βενζίνη στη χώρα. 

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν συζητά την πρόταση της αντιπολίτευσης για άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ένα πάγιο αίτημα, τόσο των πρατηριούχων, όσο και των καταναλωτών, κάνοντας λόγο για μέτρο που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων, αφήνοντας ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα και για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά υψηλών τιμών, δίχως όμως κάτι χειροπιαστό.  

«Έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας, έχουμε εικόνα του πόσο επιβαρύνονται τα νοικοκυριά και προσπαθούμε να βρούμε και να εξαντλήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο και πιθανότατα να υπάρχουν και άλλα μέτρα, άλλες παρεμβάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη μέτρων για τα καύσιμα. 

Οι τιμές 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Παρατηρητήριο των τιμών των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα, η μέση τιμή της 95άρας αμόλυβδης στην Ελλάδα, την Παρασκευή 11/3 ήταν 2,082 ευρώ το λίτρο,  2  η 100άρα 2,22 ευρώ το λίτρο, ενώ το diesel κίνησης ήταν στο 1,93 ευρώ το λίτρο. Όσο για το πετρέλαιο θέρμανσης, η μέση πανελλαδική τιμή πώλησης κυμαίνονταν στο 1,60. Την ακριβότερη βενζίνη έχουν οι Κυκλάδες με μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στα 2,22 και ακολουθούν οι νομοί της Κρήτης, αλλά και της Ευρυτανίας και της Φωκίδος.  

Στον Έβρο, η μέση τιμής της αμόλυβδης 95 οκτ. ήταν την Παρασκευή στο 2,094 ευρώ το λίτρο, αρκετά πάνω από το μέσο πανελλαδικό όρο. Η αμόλυβδη 100 οκτ. στο 2,23, το πετρέλαιο κίνησης 1,93 και το πετρέλαιο θέρμανσης 1,59. Αν και στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ο νομός μας, σε σύγκριση με τις τιμές σε ακόμη 51 νομούς ήταν στην 18η και την 24η θέση, στην απλή αμόλυβδη, με το 2,094 σκαρφάλωσε στη 12η θέση με την ακριβότερη απλή αμόλυβδη στη χώρα. 

Να σημειωθεί πως οι ξέφρενες αυτές αυξήσεις που έχουν καθηλώσει τα νοικοκυριά, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στο ρεύμα και τα τρόφιμα, εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, με τους πρατηριούχους της περιοχής να λένε πως δεν έχουν υπάρξει ξανά τέτοιες τιμές, με συνέπεια να βλέπουν όλο και λιγότερους πελάτες στα πρατήριά τους.  

Η δε σύγκριση με τις τιμές πώλησης των καυσίμων στον Έβρο στις αρχές Φεβρουαρίου προκαλεί μάλλον … κλαυσίγελο: 

  • Αμόλυβδη 95 οκτ. 1,85 (σήμερα 2,09) 
  • Αμόλυβδη 100 οκτ. 1,99 (σήμερα 2,23) 
  • Πετρέλαιο κίνησης 1,586 (σήμερα 1,93) 
  • Πετρέλαιο θέρμανσης 1,25 (σήμερα 1,59)  

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους  νομούς της Θράκης, η Ξάνθη έχει ακριβότερη την απλή αμόλυβδη, στα 2,11 ευρώ το λίτρο, ενώ η Ροδόπη στα 2,08. Εντύπωση προκαλούν οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο πωλείται αρκετά ακριβότερο απ’ ό,τι στον Έβρο (1,59 ευρω/λίτρο). Συγκεκριμένα, στη Ροδόπη η μέση τιμή αγγίζει το 1,62 και στην Ξάνθη το 1,65.  

Μείωση πωλήσεων

Πρωτόγνωρες είναι οι συνθήκες στην εγχώρια αγορά των πετρελαιοειδών όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί με την έκρηξη των τιμών του αργού πετρελαίου και την αλυσιδωτή επίπτωση που προκλήθηκε στο στάδιο της χονδρικής και της αντλίας. Η μέση τιμή της αμόλυβδης σε διάστημα μόλις 15 ημερών εκτινάχθηκε μέχρι και τα 2,10 ευρώ το λίτρο (μέση τιμή) από τα 1,887 ευρώ που ήταν πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η αύξηση άγγιξε τα 0,20 ευρώ το λίτρο, ενώ φρενήρης ήταν η πορεία του πετρελαίου κίνησης. Η τιμή του για το ίδιο προαναφερόμενο διάστημα εκτοξεύτηκε πάνω από 0,30 ευρώ το λίτρο αφού πωλείται προς 1,936 ευρώ το λίτρο.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη