Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Τιτλος: Γιατί κέρδισαν, όσοι κέρδισαν στον Έβρο…”Οι άσοι στα μανίκια τους” 


 Μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, πάντα ξεκινά μια συζήτηση για τους χαμένους και τους κερδισμένους τι έκαναν καλά και τι όχι…πάμε λοιπόν να αποτυπώσουμε μέσα σε λίγες γραμμές, τι έγινε στον Έβρο με αυτούς που πέτυχαν τον στόχο τους και από την 1 Ιανουαρίου του 2024 αναλαμβάνουν ή συνεχίζουν ως δήμαρχοι!

Την ολική επαναφορά και κυριολεκτικά επάνοδο, κατέκτησε ο Θανάσης Βίτσας στην Σαμοθράκη με ποσοστό 52,43%. Και οχι τυχαία θα πει κάποιος, που ξέρει τα τεκταινόμενα στο νησί. Ο πρώην δήμαρχος και εκ νέου, φρόντισε 4 χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης να είναι συνεπής και σταθερός, χωρίς να αφήσει να φανούν σημάδια απογοήτευση της τότε εκλογικής του ήττας και κόπωσης. Αντιθέτως, ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης με τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους (λόγω Κλεισθένη) συμμετείχε κανονικά στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, κάνοντας την παρουσία του αισθητή, υπενθυμίζοντας τι έργα είχε αφήσει και πώς κατάφερε να νοικοκυρέψει έναν οικονομικά κατεστραμμένο δημο.

Ο Θανάσης Βίτσας, αφου αναγνώρισε τα λαθη του και ζήτησε συγγνώμη δημόσια γι’ αυτά, κατόρθωσε να πείσει τους κατοίκους του νησιού, ότι η Σαμοθράκη μπορεί να δει και πέρα από το “δάχτυλο” της, ανεβάζοντας πια πολύ ψηλά τον πήχη και θα κριθεί αυστηρά γι αυτό! Στο δήμο Σουφλίου ο νυν δήμαρχος Παναγιώτης Καλακίκος με ποσοστό 58,61% έναντι του 38,21 % της πρώτης Κυριακής που ειχε το 2019, κατάφερε οχι μόνο να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο αλλά και να αυξήσει τα ποσοστά του θεαματικά.

Ο Παναγιώτης Καλακίκος, μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια δούλεψε μεθοδικά προσπαθώντας το “brand name” του Σουφλίου, εξαιτίας του μεταξιού, να το αξιοποιήσει προς πάσα κατεύθυνση, διεκδικώντας και απαιτώντας, γνωρίζοντας πως αυτό θα ήταν και το εισιτήριο του. Και έτσι έγινε, έφερε το Σουφλί και στο προσκήνιο απασχολώντας την επικαιρότητα με θετικές ειδήσεις και στρέφοντας τα κυβερνητικά βλέμματα στην περιοχή του. Μέσα στα δημοτικά συμβούλια δεν αναλώθηκε σε ανούσιες αντιπαραθέσεις και κράτησε χαμηλούς τόνους. Πρωθυπουργός και υπουργοί τον άκουγαν, χωρις να τους βγάζει μιζέρια ή να παρακαλάει. Ζήτησε όμως πράγματα που γίνονται και έχοντας κάνει την κατάλληλη προετοιμασία. Συνοδοιπόρος μπορεί να πει κάποιος, σε αυτήν την αξιοζήλευτη προσπάθεια του δημάρχου έπαιξε ρόλο και η αποδεδειγμένη αγάπη της συζύγου, του Κυριακού Μητσοτάκη, για την πόλη του μεταξιού.

Στο δήμο Διδυμοτείχου το “outsider” έκοψε το νήμα με την “ψυχή” στο στόμα αλλά το αποτέλεσμα ήταν τέτοιο που του δίνει το δικαίωμα να παραμείνει στο τιμόνι του δήμου. Ο Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου λαχτάρησε για λίγο το βράδυ των εκλογών αλλά τα κατάφερε. Ωστόσο, το εκλογικό του αποτέλεσμα δείχνει πως δεν έχασε τις δυνάμεις του από το 2019. Την διεισδυτικότητα του στην τοπική κοινωνία την ενίσχυσε και στάθηκε απέναντι σε μια σύμπραξη τριών παρατάξεων του Τοκαμάνη, της Καραφεϊζη και του Δημητρίου έχοντας και την στήριξη του κυρίου Πατσουρίδη. Ήταν αντίπαλοι δύσκολοι, γι’ αυτό και πολλοί θεωρούσαν πως ήταν σχεδόν αδύνατο να ανταπεξέλθει ο νυν δήμαρχος. Τα χρόνια της θητείας του ο Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου προσπάθησε να ταχτοποιήσει ζητήματα και καταστάσεις που προηγούμενες δημοτικές αρχές, στρεβλά είχαν υλοποιήσει και να αλλάξει νοοτροπίες του παρελθόντος που δεν άφηναν το Διδυμότειχο να προχωρήσει. Έσπασε αυγά και έκανε ομελέτα παίρνοντας και αποφάσεις αντίθετα στο ρεύμα, όταν μπορούσε, καθώς μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δεν είχε την πλειοψηφία.

Τωρα μπροστά μας υπάρχει και δεύτερος γύρος και είναι αλήθεια, πως πολλοί ψηφίζουν με κριτήριο, οχι γιατί ένας υποψήφιος είναι καλύτερος από έναν άλλον, που αυτό θα ήταν και το σωστό, αλλά γιατί δεν θέλουν αυτόν που βάζει υποψηφιότητα…

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email