Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Τι είναι αυτό που κάνει το δάσος “Χαϊντούς” στην Ροδόπη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σε όλη την Ευρώπη

Στο ανατολικό τμήμα του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης και σε απόσταση 62 χλμ. από την πόλη της Ξάνθης βρίσκεται το Δάσος “Χαϊντούς” ή αλλιώς “Δρυμού”.

Η πολυμορφία αυτού του οικοσυστήματος λειτουργεί ως πόλος έλξης επισκεπτών που αναζητούν τις φυσικές ομορφιές της ελληνικής φύσης. Όπως αναφέρει σε ανάρτηση της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, στον ορεινό όγκο της περιοχής αυτής συμπεριλαμβάνονται, από οικολογική άποψη, ενδιαφέροντα δασικά οικοσυστήματα της Ευρώπης όπως τα δάση της Πενταβέλονης Πεύκης (σπάνιο είδος που συμβάλλει στη βιοποικιλότητα της περιοχής), της Οξιάς, της Δασικής Πεύκης, της Ερυθρελάτης και της Ελάτης. Ένα τμήμα παρθένου δάσους Οξιάς, έκτασης 180 στρ. στην περιοχή Τσίχλα του δημόσιου δάσους Δρυμού, έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή.

Στις θέσεις “Δρυμού” υπάρχει μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής που καταλαμβάνει έκταση 85.500 στρ. και το οποίο είναι απαραίτητο για την προστασία των φυσικών σχηματισμών της Πενταβέλονης Πεύκης και της εξάπλωσής της αλλά και την διεύρυνση του φυσικού βιότοπου της καφέ αρκούδας και των άλλων ειδών άγριας πανίδας όπως είναι το ελάφι, το ζαρκάδι, ο λύκος, ο αγριόχοιρος, ο αγριόκουρκος, η αγριόκοτα και η σπάνια μαύρη τσικλητάρα. Σημαντική είναι φυσικά και η παρουσία ενδημικών φυτών, όπως ο Κίτρινος Κρίνος της Ροδόπης, η Σολδανέλα της Ροδόπης, η Αραβίδα η Κατακλινής κ.α.

Όλη η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000.

Φωτογραφίες: Παντελεήμων Θεοδωρίδης

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email