Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Τι “παίζεται” στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης;

Οτι η Αλεξανδρούπολη, κυρίως λόγω του λιμανιού της, βρέθηκε στο κέντρο του (γεω)πολιτικού ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια, είναι γεγονός. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιδιώξεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ για σημεία στήριξης στον ευρύτερο χώρο, έδωσαν πολλούς πόντους στην πρωτεύουσα του Έβρου. 

Μπορεί να μην υπήρξε καθαρά εμπορική κίνηση στο λιμάνι, όμως οι συνεχείς αφίξεις και φορτοεκφορτώσεις στρατιωτικού υλικού και μέσων, έγιναν πλέον συνηθισμένη δραστηριότητα. 

Η αναγκαιότητα για περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων και της σημασίας του λιμανιού, είχαν ως αποτέλεσμα να εξαιρεθεί από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, όπως άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Έτσι παρέμεινε στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ και εξακολουθεί να διοικείται από τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Η ιδιαίτερη βαρύτητα αυτής της απόφασης φάνηκε και από τις σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού πριν λίγο καιρό, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα και την Αλεξανδρούπολη. 

Πάντως φαίνεται να υπάρχουν κάποιες σκιές στην υπόθεση. Μπορεί οι σχετικές φωτογραφίες από επισκέψεις πολιτικών και στρατιωτικών του ΝΑΤΟ να δείχνουν μόνο χαμόγελα, προφανώς όμως κάποιοι δεν είναι ευχαριστημένοι με την υφιστάμενη κατάσταση. 

Δεν είναι τυχαίες κάποιες πρόσφατες “δημοσιογραφικές” αναφορές από την Αθήνα, που ακουμπούν την ηγεσία του ΟΛΑ. Προφανώς υπάρχουν ενδιαφέροντα και επιδιώξεις που δεν γίνονται αντιληπτά, παρά μόνο από τους πολύ καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα. Ίσως και οι προσωπικές σχέσεις να μην είναι άριστες σε όσους έχουν επαφή με τον ΟΛΑ. 

Το σίγουρο είναι οτι το μέλλον της πόλης είναι συνυφασμένο με το λιμάνι, όπως άλλωστε ήταν και το παρελθόν της. Γι’ αυτό και οι τοπικές αρχές πάντα είχαν ενδιαφέρον για το λιμάνι και όσα σχετίζονται με αυτό. 

Βέβαια υπήρξαν και “παρατράγουδα”. Πολλά από τα κατά καιρούς στελέχη του ΟΛΑ, που τοποθετούνταν με κομματικά κριτήρια σχεδόν πάντα, πίστευαν πως αποτελούν αυτοτελή πόλο εξουσίας και λειτουργούσαν με αυτόν τον τρόπο. 

Αυτό δημιούργησε εντάσεις και διαφωνίες με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης κυρίως. Το παραλιακό μέτωπο της πόλης έχει ακόμη άλυτα προβλήματα και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν οτι έχει αποκοπεί η Αλεξανδρούπολη από το λιμάνι της. Πράγμα που είναι λίγο πολύ αληθές. 

Θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα στη λεγόμενη “χερσαία ζώνη”, αν υπήρχε καλύτερη επαφή και συνεργασία με τα εκάστοτε στελέχη του ΟΛΑ. 

Με πρόσφατη την επανεκλογή της δημοτικής αρχής και το δεδομένο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το λιμάνι, ίσως να δούμε σύντομα νέα δεδομένα στη συνύπαρξη αυτή. 

PeN

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη