Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

Τι προβλέπει η συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για το μεταναστευτικό

Κατ’ ιδίαν συναντήσεις υπουργών Ελλάδας και Τουρκίας παράλληλα με τη συνάντηση κορυφής Κ. Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ώρα που θα επιβεβαιωθεί αν πράγματι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει τη βούληση να εδραιωθεί η ηρεμία στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας και να δημιουργηθούν σχέσεις «καζάν καζάν», δηλαδή αμοιβαία επωφελείς στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεθαύριο, Πέμπτη πλησιάζει.

Στην κυβέρνηση κρατούν χαμηλά τη «μπάλα» των προσδοκιών και ευελπιστούν ότι η ολιγόωρη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας, θα αποτελέσει το επόμενο βήμα στη διαδικασία επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών που ξεκίνησε το καλοκαίρι, μετά από μία τριετία μεγάλης έντασης και πολεμικής ρητορικής εκ μέρους της γείτονος.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να πάρει απρόοπτη εξέλιξη η επίσκεψη Ερντογάν, η Αθήνα επιχειρεί να ορθώσει «στεγανά» μέσω ενός εξαιρετικά σφικτού και απολύτως προσδιορισμένου χρονοδιαγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα περίπου 20 μνημόνια συνεργασίας που θα υπογράψουν οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας στις κατ ιδίαν συναντήσεις τους, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με τη συνάντηση κορυφής Κ. Μητσοτάκη – Ρ.Τ. Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πλην της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό, όλα τα υπόλοιπα πρωτόκολλα ανήκουν στα λεγόμενα ζητήματα «χαμηλής πολιτικής», τα οποία δεν είναι ικανά να εγείρουν καχυποψίες ή να προκαλέσουν ανεπιθύμητες εντάσεις. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται προς υπογραφή τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ Enterprise Greece και Invest in Turkey, η σύγκληση της 4ης Μεικτής Επιτροπής Τουρισμού και 9ου Forum για τον Τουρισμό, η συνεργασία στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας, της διαχείρισης αποβλήτων και της ανακύκλωσης, η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στον τομέα της ναυπηγοκατασκευαστικού τομέα, τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά θέματα, αναβάθμιση της υπάρχουσας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας, σύγκληση της Μεικτής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη σιδηροδρομική γραμμή ταχείας κυκλοφορίας Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη και συνδυασμένων μεταφορών συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της πρόληψης καταστροφών, υπογραφή συμφωνίας για κοινωνική ασφάλιση, κτιριακή αναβάθμιση του μεθοριακού σταθμού των Κήπων στον Εβρο κα.

Η συμφωνία για το μεταναστευτικό

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμφωνία για το Μεταναστευτικό, η οποία προετοιμάζεται από τις αρχές του φθινοπώρου μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων εκατέρωθεν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στον πυρήνα της συμφωνίας θα βρίσκεται η συγκρότηση δύο ομάδων εργασίας, μία τουρκική και μία ελληνική, εργασίας που θα απαρτίζεται από στελέχη συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών.

Οι ομάδες θα συνεργάζονται στενά και θα ανταλλάσσουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις κινήσεις των διακινητών παράνομων μεταναστών στον Έβρο και το Ανατολικό Αιγαίο, ενώ δύο Λιμενικοί, ένας Έλληνας και ένας Τούρκος, θα εγκατασταθούν αντίστοιχα στη Σμύρνη και σε ένα ελληνικό νησί που θα συμφωνηθεί.

Η Αθήνα ευελπιστεί ότι με τη σύναψη της συμφωνίας, η Τουρκία θα συμμορφωθεί σε έναν βαθμό τουλάχιστον και σε όσα έχει δεσμευτεί στη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ε.Ε.

Πηγή: ieidiseis.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη