Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Τι συμβαίνει στον Έβρο με τις ελλείψεις φαρμάκων

Σοβαρές διαστάσεις και πολιτικές προεκτάσεις έχει λάβει η παγκόσμια έλλειψη φαρμάκων. Αυτήν τη στιγμή, περισσότερα από 230 φάρμακα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων. Πρόκειται κυρίως για φάρμακα που χορηγούνται για βραχυχρόνιες θεραπείες, ανάμεσά τους και βασικά παυσίπονα, σιρόπια, κλασικά αντιβιοτικά και εισπνεόμενα όπως και φάρμακα με αυξημένη παγκόσμια ζήτηση λόγω της έξαρσης των ιώσεων.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου Έβρου Αθανάσιου Μαλάκη αλλά και με φαρμακοποιούς επιβεβαίωσαν ότι οι ελλείψεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στα φαρμακεία του νόμου ειδικά στα παιδιατρικά φάρμακα όπως αντιβιοτικά σιρόπια, εισπνεόμενα και σε μερικά αντισταμινικά.

Το ζήτημα είναι ότι δεν έχει περιοριστεί μόνο η ποσότητα αλλά και οι επιλογές των φαρμάκων σε κάθε είδος απο αυτά που παρατηρείτε έλλειψη.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου Αθανασίου Μαλάκη, η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί στο επόμενο δεκαήμερο ίσως προς το τέλος της επόμενης εβδομάδος. Βέβαια σύμφωνα με τον ίδιο, η εξομάλυνση της κατάστασης θα καθυστερήσει αρκετά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό θα χρειαστούν χρόνο για να αποδώσουν. Ωστόσο,  όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου συστήνει ψυχραιμία και όχι πανικό. «Δεν χρειάζεται να προμηθεύεται ο κόσμος προληπτικά τα φάρμακα γιατί πρέπει να διατίθενται σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email