Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Τι τρώμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Α’ Νηστειών) ονομάζεται και Κυριακή της Ορθοδοξίας.Συγκεκριμένα, αναφέρεται έτσι  από τους χρόνους της εικονομαχίας στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, από τα μέσα του 9ου αιώνα. και κάθε χρόνο γιορτάζεται 42 μέρες πριν το Πάσχα.


Τι τρώμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας


Η Κυριακή της Ορθοδοξίας συμπεριλαμβάνεται στις Κυριακές της σαρακοστιανής περιόδους.

Επομένως  η πρώτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής δεν εξαιρείται από την περίοδο νηστείας. Το τραπέζι, λοιπόν, θα πρέπει να αποτελείται νηστίσιμα εδέσματα.

Σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν τρώμε κρέας και τρόφιμα που προέρχονται από επεξεργασία κρέατος. Από εκεί και πέρα κάποιοι τηρούν αυστηρή νηστεία και δεν καταναλώνουν ούτε λάδι ενώ άλλοι επιλέγουν απλά θαλασσινά ή λαδερά φαγητά.

Πλέον, το ρόλο του Αυτροκράτορα αναλαμβάνει ο εκάστοτε ανώτατος άρχοντας της χώρας (από τη Μεταπολίτευση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) ο οποίος απαγγέλει το «Σύμβολο της Πίστεως» («Πιστεύω»), συνεχίζοντας μία παράδοση αιώνων, που κρατά από το Βυζάντιο.

Σήμερα, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, εορτάζεται σε όλους τους χριστιανικούς ναούς η«Κυριακή της Ορθοδοξίας» κατά την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή 42 μέρες πριν το Πάσχα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email